POLITIKA I DRUŠTVO

Velika prevara sa gorivom iz Hrvatske i Slovenije

Kriminalna organizacija je iz rafinerija uvozila naftne derivate koji su uz pomoć slamnatih tvrtki bili namijenjeni kasnijoj preprodaji

Velika prevara sa gorivom iz Hrvatske i Slovenije

U istrazi prekogranične prijevare u području PDV-a, koja uključuje gorivo uvezeno na talijansko tržište, u Rumuniji je zaplijenjena imovina vrijedna 2,4 miliona eura, priopćio je Ured europskog javnog tužitelja (EPPO).
Istraga se vodila protiv navodne kriminalne skupine koja je uz pomoć naftnih derivata varala rafinerije u Hrvatskoj i Sloveniji.

Policija je u sklopu istrage u Bukureštu zaplijenila 18 nekretnina i zamrznula 14 bankovnih računa kao i udjele u rumunskim tvrtkama koje posluju na području nekretnina i u sektoru trgovine gorivom. Ukupna vrijednost zapljene je 2,4 miliona eura.

U sklopu ove istrage ranije je u Italiji zaplijenjena imovina vrijedna 19,9 miliona eura.

Šteta koju je kriminalna skupina od 2016. nanijela budžetu EU procjenjuje se na 92 ​​miliona eura. Europski delegirani tužitelji, koji su vodili istragu, stoga su rumunskim kolegama uputili zahtjev za oduzimanje imovine jednog od osumnjičenih koji se nalazi u Rumuniji.

Istraga se odnosi na navodnu kriminalnu organizaciju koju vode tri talijanske osobe koje djeluju iz Dubaija, Miamija i Napulja. Sumnjiči ih se da su iz rafinerija u Hrvatskoj i Sloveniji na teritorij Italije uvozili naftne derivate koji su uz pomoć slamnatih tvrtki bili namijenjeni kasnijoj preprodaji po niskoj cijeni.

Prema istrazi, gorivo je prodano tvrtkama u Rumuniji i Ujedinjenom Kraljevstvu, a zatim je naplaćivano talijanskim slamnatim tvrtkama koje su vodili članovi kriminalne skupine. Rečeno je da su proizvodi goriva prodani tvrtki sa sjedištem u Parmi, koristeći pravila EU-a o prekograničnim transakcijama između država članica, koja dopuštaju oslobađanje od PDV-a.

To je tvrtki omogućilo preprodaju petrohemijskih proizvoda ispod tržišnih cijena preko 17 neoznačenih benzinskih postaja u nekoliko talijanskih pokrajina, čime je stekla nezakonitu prednost u odnosu na poštene privredne subjekte.

Krivnju navodnih zločinaca pokušat će dokazati nadležni talijanski sud.

Foto: Pexels

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.