POLITIKA I DRUŠTVO

Da li će se i osiguravatelji povinovati listi sankcija OFAC-a

Oglasila se Agencija za osiguranje RS nakon napisa da su pojedine osiguravatelji u FBiH odbili saradnju s osobma s tzv. "crne liste"

Da li će se i osiguravatelji povinovati listi sankcija OFAC-a

Banke u BiH ugasile su račune fizičkih i pravnih lica koje su pod američkim sankcijama, ali prema nezvaničnim informacijama to bi mogao da bude samo početak problema..
Postavlja se pitanje da li će se osiguravajuće društva u Republici Srpskoj poput bankarskih organizacija, morati pridržavati ograničenja u poslovanju sa pravnim i fizičkim licima koja se nalaze na listi sankcija Kancelarije za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD?
U Agenciji za osiguranja RS kažu da su društva za osiguranje dužna da u poslovanju primjenjuju sve pozitivno-pravne propise, te međunarodne ugovore koje je Bosna i Hercegovina potpisala.
Ograničenja u poslovanju, ne ulazeći u prirodu istih, su dužna da se pridržavaju društva za osiguranje čiji rad reguliše agencija. O eventualnim dodatnim ograničenjima kažu:
- Poslovi društava za osiguranje su drugačije prirode od bankarskih poslova, pa smatramo da iu slučaju eventualnih ograničenja o kojima Agencija trenutno nema nikakvih saznanja, ista neće značajnije uticati na poslovanje društava za osiguranje, izvještava Mondo.ba.
Mediji u Sarajevu objavili su prošle nedjelje da su pojedine osiguravajuće kuće za registraciju vozila u Federaciji BiH odbile saradnju s najmanje dvije osobe s tzv. "crne liste" američkih sankcija.

Foto: Pexels

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.