POLITIKA I DRUŠTVO

Zbog sankcija RS će ozakoniti plaće ''na ruke''

Problem isplate sankionisanih osoba RS će nastojati otkloniti poprilično kontroverznim rješenjem

Zbog sankcija RS će ozakoniti plaće ''na ruke''

Narodna skupština Republike Srpske će u četvrtak razmatrati niz tema, uključujući i referendum i izborni zakon, no posebno će biti zanimljivo razmatranje dopuna Zakona o radu. Kako navodi Dnevni avaz, nakon uvođenja sankcija nekim od najviših političkih dužnosnika u RS te najave da bi i banke koje posluju s njima mogle i sami završiti na crnoj listi, bili su primorani zatvoriti svoje račune. Problem je nastao oko toga kako primati plaću ili bilo kakav drugi oblik prihoda.

Izaslanici u Skupštini će ovaj problem nastojati otkloniti jednim poprilično kontroverznim rješenjem. Tako su u dopunama pripremili član koji glasi: "Izuzetno od člana 126. ovog zakona, u slučaju kada je radniku onemogućena isplata plaća putem tekućeg računa koja nije zasnovana na pravosnažnoj sudskoj, upravnoj ili drugoj odluci nadležnog organa, poslodavac plaću i druga osobna primanja radnika isplaćuje u gotovom novcu".

Također, navodi se kako će poslodavac biti dužan da prije isplate dostavi pismene obavještenje Poreznoj upravi o načinu i razlogu isplate i podacima o radniku kojem se vrši isplata plate u gotovom novcu, a način isplate plaće uredit će se instruktivnim aktom ministarstva nadležnog za oblast financija.

Također, u dopunama zakona navode i kazne. ''Novčanom kaznom od 200.000 KM kaznit će se za prekršaj poslodavac koji isplati plaću u gotovom novcu suprotno članu 126a. ovog zakona'', pojasnili su. 

Foto: CBBiH

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.