POLITIKA I DRUŠTVO

Usvojena tri zaključka o gradnji solarnih elektrana u Mostaru

Sjednica zakazana nakon insistiranja neformalne grupe građana "Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru"

Usvojena tri zaključka o gradnji solarnih elektrana u Mostaru

Gradsko Vijeće Mostara usvojilo je tri zaključka o gradnji solarnih elektrana na području Grada. Zaključci su usvojeni na tematskoj sjednici o analizi utjecaja na životnu sredinu u prigradskim naselja nakon izmjene i dopune Prostornog plana Grada Mostara, kojim su planirana solarna postrojenja.

U prvom zaključku navodi se da prilikom izrade prostorne osnove, odnosno prostornog plana za razdoblje 2021. – 2031. godine, stručne službe trebaju definisati konkretne kriterije koji se tiču obuhvata predviđenih za obnovljive izvore električne energije, a koji se odnose na udaljenost obuhvata od naselja, cesta, vodozahvata, susjednih parcela, kao i općeg zahtjeva da se obnovljivi izvori primarno planiraju na zemljištu lošijeg boniteta.

Stručne službe su zadužene da obave komunikaciju sa svim zainteresiranim stranama u postupku pripreme prostornog plana.

Drugim zaključkom definira se izrada studije koja će na principima struke analizirati utjecaj solarnih elektrana na životnu sredinu i stanovništvo i definirat će kriterije za određivanje obuhvata u određenom prostoru. Ovu studiju izradit će i prezentirati Gradskom vijeću stručna ustanova.

U trećem zaključku je navedeno da je potrebno da nadležni odjel Grada Mostara pripremi odluku o definiranju posebne naknade koja će se ubirati po osnovu korištenja solarnih fotonaponskih elektrana, a koristit će se za gradnju infrastrukturnih objekata u obuhvatu solarnih elektrana.

Sjednica je zakazana nakon insistiranja neformalne grupe građana "Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru" koja je upozorila na, kako su kazali, nezakonite izmjene Prostornog plana Grada Mostar koje utječu na kvalitetu života mještana brojnih mostarskih prigradskih naselja, posdjeća solarno.net.

Uporedo sa izmjenama prostornog plana Grada Mostara, započeta je i procedura izmjene Prostornog plana Hercegovačko-neretvanskog kantona. Zastupnici Skupštine su u februaru usvojili Nacrt dopune Prostornog plana HNK, u kojem su predložene lokacije solarnih elektrana. Kako se navodi u dokumentu, dopune predstavljaju temeljnu bazu lokacija koja se kroz dokumente prostornog uređenja nižeg reda može dopunjavati i korigovati na temelju definisanih kriterija za njihov smještaj uz pribavljenu saglasnost Ministarstva građenja i prostornog uređenja HNK.

-Iz toga razloga su predložene lokacije inicijalno promovirane na nivou stručnog dokumenta, ‘Studija o pogodnosti prostora u HNK za gradnju solarnih elektrana’, kao dobra osnova za provjeru, testiranje i njihovo verificiranje u odnosu na prostorno – razvojnu projekciju pojedinih jedinica lokalne samouprave, a kroz izradu dokumenata prostornog uređenja iz nadležnosti pojedinih jedinica lokalne samouprave u Hercegovačko – neretvanskom kantonu, navodi se u dokumentu.

Dodaje se i kako je razmatranje potencijalnih lokacija za izgradnju solarnih elektrana na nivou Studije izvedeno metodom simultane analize prostora u odnosu dva kriterija – kriterij privlačnosti prostora i kriterij ranjivosti kvalitete prostora u smislu njegove kredibilnosti za ovu namjenu.

. Rezultat suočavanja ova dva vrijednosna kriterija bila je ocjena pogodnosti prostora za smještaj solarnih elektrana, s tabelarnim prikazom potencijalnih lokacija za njihovu izgradnju, rangirano po kriteriju ocjene pogodnosti (viša ocjena privlačnosti i manja ocjena ranjivosti u konačnici znači bolju ocjenu pogodnosti) i sistematizirano po pojedinim jedinicama lokalne samouprave HNK-a”, navedeno je u dokumentu.
Nacrtom dopune Prostornog plana HNK predviđena je gradnja solarnih elektrana na lokacijama Dobro Selo, Hamzići i Gradnići na području općine Čitluk, Vlajina i Visin na području Konjica, Podvelež, Gajine, Kržančevića Kolibe, Razdore i Uborak kod Mostara, Grkašnica, Sajina Planina, Ripišće i Rumbočko Polje na području Prozor-Rame i Gola Brda i Bukovina na području Stoca.

Foto: Pexels

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.