POLITIKA I DRUŠTVO

Otvoren Vakufski tržni centar u Sanskom Mostu

Izgradnja je koštala 6,5 miliona maraka, a najveći dio sredstava osigurala je Generalna direkcija vakufa Republike Turske

Otvoren Vakufski tržni centar u Sanskom Mostu

U Sanskom Mostu danas je otvoren Vakufski tržni centar, projekat Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. 

Tržni centar  je sagrađen na prostoru nekadašnje vakufske pijace. Prostire se na tri duluma zemljišta i ima 7.400 metara kvadratnih korisnog prostora.Izgradnja je koštala 6,5 miliona maraka, a najveći dio sredstava osigurala je Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH hafiz dr. Senaid Zajimović poručio je na svečanosto otvorenja da ovim projektom Islamska zajednica pravi značajan iskorak.

Kamen temeljac položen je u aprilu 2018. godine, a gradnja je počela u septembru 2021. godine.

Centar je sagrađen na vakufu Hamzi-bega po kome i nosi ime. Projektovan je u stilu islamske arhitekture, a potpisuje ga domaći arhitekt Enes Kartal. Izvođači radova su bili sanska kompanija ErG Inžinjering i Inžinjering1 iz Jelaha.

Na svečanosti otvorenja okviru protokola obratili su se i načelnik Općine Sanski Most mr. Faris Hasanbegović, savjetnik premijera Unsko-sanskog kantona Esad Bašagić, konzul Republike Turske u Banja Luci Oguz Kilic.

Foto: Preporod

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.