POLITIKA I DRUŠTVO

Operator za OIEiEK od 2. maja neće voditi Registar projekata

Odredbama novog Zakona nije predviđena obaveza investitora za podnošenjem zahtjeva za upis u Registar projekata OIEiEK

Operator za OIEiEK od 2. maja neće voditi Registar projekata

Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju u Fedraciji BiH više neće voditi  Registar projekata. Od 2. maja 2024. godine u Federaciji Bosne i Hercegovine počinje primjena novog Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, a time i primjena novih nadležnosti Operatora za OIEiEK.

Odredbama novog Zakona nije predviđena obaveza investitora za podnošenjem zahtjeva za upis u Registar projekata OIEiEK, te se, od 2. maja 2024. godine, van snage stavljaju  Uputstvo o vođenju i ažuriranju Registra projekata OIEiEK,  kao i Uputstvo o izmjenama Uputstva o vođenju i ažuriranju Registra projekata OIEiEK, prenosi solarno.net.
Operator za OIEiEK u saopćenju navodi da investitori/proizvođači električne energije iz OIEiEK od 2. maja 2024. godine nisu u obavezi Operatoru za OIEiEK podnositi zahtjeve za upis u Registar projekata OIEiEK. Također, u saopćenju se navodi da se o pitanjima koja se odnose na  vođenje Registra svih elektrana na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno o pitanjima tumačenja odredbi novog Zakona, investitori/ proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, obrate za to nadležnom tijelu, odnosno obrađivaču Zakona – Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije.

Foto: Pexels

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
5.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.