POLITIKA I DRUŠTVO

Energetski samit: Ruše se prepreke energetskoj tranziciji

BiH zaostaje u procesu energetske tranzicije za što su krive politike i pojedinci među njima

Energetski samit: Ruše se prepreke energetskoj tranziciji

Bosna i Hercegovina zaostaje u procesu energetske tranzicije za što su krive politike i pojedinci među njima i oni bliski kriminalu i korupciji. Ovakav stav čuo se na ceremoniji otvaranja Energetskog samita u Neumu a potom i u radnom dijelu posebno na panelu posvećenom sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom kroz razvoj nove infrastrukture. Ambasador SAD u BiH Michael J. Murphy pozvao je na uklanjanje tih i takvih politika kako bi energetski sektor ostvario tranzicijske ciljeve a Bosna i Hercegovina oslobodila uticaja iz Rusije. Skupu od oko 600 učesnika obratili su se ambasadori Njemačke Thomas Fitschen, Velike Britanije Julijan Reilly,  šef ureda ambasade Češke Republike Josef Zrzavecky...  Shodno onome što su kazali ovom prilikom ali i pruženoj pomoći BiH u kreiranju prosperitetnog  energetskog sektora premijer Federacije Nermin Nikšić je zaključio "da se stranci više od nekih naših političćara trude da prihvatimo obaverze koje se pred nas postavljaju". 
Pred nama je vrijeme teških odluka, čulo se ovom prilikom, a o onomo što treba uraditi da se stanje mijenja razgovarano je na tri od ukupno jedanaest panela koliko će ih biti održano do petka.
Tokom panela o mehanizmima prilagođavanja u odnosu spram emisije ugljika  rečeno je da važeća uredba Evropske unije  najviše pogađa proizvodnju električne energije. To se posebno tiče izvoza naše industrije a posljedice bi se pogle izbjeći ako ispunimo određene uslove.
Na panelu o finansiranju energetske tranzicije guvernerka Centralne banke Jasmina Selimović je najavila da privreda ubuduće ne može računati na bankarske kredite ukoliko u projektima koje žele finansirati nije uvažen ekološki aspekt. Predsjednica uprave NLB banke Lidija Žigić Žigić pozvala je banke da pomognu klijentima i državi kako bi se tranzicijski ciljevi što prije dostigli.
Učestvujući na panelu o sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH Vedran Lasić najavio je naredne procedure u donošenju zakona o gasu na čije se donošenje već dugo čeka.
Prvi dan Energetskog samita okončan je osnivanjem Udruženja žena u energetskoj tranziciji, što je podržao američki USAID a upriličena je i promocija prvog Interaktivnog solarnog atlasa.
Ovog četvrtka razgovarat će se o energetskoj efikasnosti stambenog sektora, pravednoj tranziciji iz ugla parlamentaraca (članova Zelenog kluba), te o investiranju u postrojenja za obnovljive izvre energije; sistremu trgovanja emisijama zagađujućih gasova; istraživanju i razvoju energetskog sektora te akcijama za energetsku zajednicu.

Hajdar Arifagić

Ilustracija: EPBiH
 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.