POLITIKA I DRUŠTVO

FERK odbio dati saglasnost za korekciju cijena EPBiH

Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a

FERK odbio dati saglasnost za korekciju cijena EPBiH

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici,  dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja.

Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a.

- Nakon pažljive analize dostavljenog prijedloga cijena, FERK je utvrdio kako isti nije u skladu sa metodologijom za utvrđivanje cijena za opskrbu električnom energijom krajnjih kupaca kod javnog i rezervnog opskrbljivača.
Naime, navedeni prijedlog nije sukladan članku 18. stavak (1) Pravilnika o metodologiji za utvrđivanje cijena za opskrbu električnom energijom krajnjih kupaca kod javnog i rezervnog opskrbljivača u kome je propisano, između ostalog, da je javni opskrbljivač obvezan voditi računa o izbjegavanju naglih cjenovnih promjena za krajnje kupce koji se opskrbljuju kod javnog opskrbljivača.

Nadalje člankom 15. stavak (2) Pravilnika je propisano kako troškovi opskrbe iznose maksimalno 15%, od ukupnog troška nabave energije za opskrbu krajnjih kupaca, a na temelju dostavljenih podataka za razdoblje od 10.6. do 31.12.2024. godine utvrđeno je kako je ovaj trošak veći od 15% što nije sukladno metodologiji.

Kako uz prijedlog cijena nisu dostavljeni podatci o planiranoj potrošnji električne energije unutar pojedinih blokova (zeleni, plavi, crveni), tako dostavljeni podatak o predloženom povećanju ukupne cijene usluge javnog opskrbljivača za kupce iz kategorije potrošnje kućanstvo od 9,8% kao i predloženo povećanje cijene energije od 19% nije moguće provjeriti, a samim tim i potvrditi.

S obzirom na to, nisu ispunjeni uvjeti za davanje suglasnosti FERK-a na isti, te je FERK utvrdio cijene opskrbe utemeljene na Odluci o tarifnim stavovima za korisnike distribucijskog sustava ovog javnog poduzeća i podlogama korištenim za izračun cijena koje su u primjeni.
Za korisnike javne usluge opskrbe krajnjih kupaca JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo cijene ostaju iste, navedeno je u obrazloženju FERK-a.

Podsjećamo, iz EPBiH su prije tri sedmice prema FERK-u uputili zahtjev za promjenu cijena električne energije s prijedlogom cjenovnog modela.

Prijedlog modela podrazumijevao je tri tarife - zelenu, plavu i crvenu, koje bi se u obračunu primjenjivale u ovisnosti od količine utrošene električne energije.

Foto: Pixabay

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.