POLITIKA I DRUŠTVO

Pao dogovor: Nikšiću 600.000 eura od Bilećkog jezera

Nastavit će se isplaćivati naknada za potopljeno zemljište Opštini koja je plaćana do 1992.

Pao dogovor: Nikšiću 600.000 eura od Bilećkog jezera

Hidroelektrane na Trebišnjici će, retroaktivno od 1. januara ove godine, isplaćivati opštini Nikšić naknadu za potopljeno zemljište u Bilećkom jezeru,  dogovoreno je u ponedjeljak na sastanku u Trebinju ministara energetike i rudarstva Crne Gore i Republike Srpske, Saše Mujovića i Petra Đokića. 

- Dogovorili smo se da se vrati plaćanje naknade za potopljeno zemljište, ili bolje reći da će Opština Nikšić nastaviti da ubira taksu odnosno naknadu po tom osnovu koja na godišnjem nivou iznosi oko  600.000 EUR. Naknada Opštini Nikšić će se plaćati retroaktivo od 1. januara 2024. godine i taj će sistem funkcionisati i u budućnosti,  kazao je ministar Mujović nakon sastanka.

Ministri su takođe razgovarali i o mogućnostima da se vode Bilećkog jezera koriste za vodosnabdijevanje opštine Herceg Novi, ali ovo pitanje će se konkretnije razmatrati na nekom od narednih sastanaka.

- Ovo je veliki dan za Nikšić i pokazatelj kako lokalna uprava, Vlada i državne kompanije mogu da zajedno djeluju na korist zajednice, napisao je predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević na društvenoj mreži Facebook.

Sastanak u Trebinju prvi korak u rješavanju pitanja Bijećkog jezera koje više decenija opterećuje dvije države. Podsjećamo da je naknada za potopljeno zemljište isplaćivana Opštini Nikšić do 1992. godine.

Foto: Opština Bileća

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
2.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.