POLITIKA I DRUŠTVO

Vlada FBiH najavljuje nove prijedloge reforme opterećenja rada

Obećana fiskalna reforma dio srednjeoročnog plana 2025-2027.

Vlada FBiH najavljuje nove prijedloge reforme opterećenja rada

Vlada Federacije najavila je reformu opterećenja rada u periodu 2025-2027.godina, a planirano je iznalaženje novih prijedloga,saopćeno  je povodom usvajanja Smjernica ekonomske i fiskalne politike Federacije BiH za period od 2025. do 2027. godine

U osnovnim prioritetima je naznačeno da će se, u svrhu zaštite radnih mjesta, potencirati reforma opterećenja rada kroz izmjene pravnog okvira poreza na dohodak i obaveznih doprinosa, a u idućem periodu planirano je iznalaženje novih prijedloga o ovom pitanju koje će uzeti u obzir preliminarne analize utjecaja tih propisa na zaposlenike, poslodavce i budžete u FBiH.

Smjernicama je navedeno da će se, kad su u pitanju mjere koja će utjecati na poboljšanje poslovnog okruženja koja će posljedično imati povećanje produktivnosti poslovnih subjekata, u narednom periodu nastaviti iznalaženje rješenja unapređenja rada i digitalizacije Porezne uprave s naglaskom na potrebu provedbe mjera administrativnog unapređenja pružanja javnih usluga kroz fluidan protok informacija kroz IT sistem i sve oblike razmjene informacija i tehnološki naprednijim procesom fiskalizacije.

Navedeno je i da će fiskalna politika prihodovne strane biti usmjerena na jačanja fiskalne stabilnosti i odgovornosti i da će se u narednom periodu nastaviti sa aktivnostima unapređenja koordinacije i odgovornosti između svih nivoa vlasti, kao i uspostave što kvalitetnijeg sistema izvještavanja.

Porezne politike u srednjoročnom periodu bi trebale promovirati i održiv i inkluzivan rast na nivou FBiH i u svim kantonima i jedinicama lokalne uprave s fokusom na zaštitu radnih mjesta, povećanje produktivnosti poslovnih subjekata i smanjenje ili ukidanje troškova, naknada i taksi koje opterećuju privrednu aktivnosti, navedeno je. 

Fiskalna reforma, koja uključuje neto minimalnu platu od 1.000 KM uz smanjenje opterećenja poslodavaca bilo je ključno obećanje nove Vlade FBiH koja je imenovana prije više od godinu dana. Njeno provođenje bilo je najavljeno početkom 2024.godine, ali je obećanje iznevjereno.

Foto: Vlada FBiH

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
5.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.