POLITIKA I DRUŠTVO

Općina Prozor-Rama će dobijati više novca od EP HZHB

Zahvaljujući usvojenom povećanju naknada, budžetska sredstva Općine rastu za oko dva miliona KM

Općina Prozor-Rama će dobijati više novca od EP HZHB

Općina Prozor-Rama na čelu s načelnikom dr. Jozom Ivančevićem  je zahvaljući usvojenim izmjenama i dopuni Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata i započetim partnerskim odnosima s novom upravom i generalnim direktorom Dragom Bagom Elektroprivrede HZ HB d.o.o., dobila povećanja naknade za 20 posto.

Umjesto dosadašnjih 0,01 po kilovatu proizvedene struje naknada će ubuduće biti 0,012 KM. Kada je riječ o općini Prozor-Rama to je povećanje budžetskih sredstava za oko dva miliona KM.
O ovim izmjenama načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević je kazao:

- Što se tiče ovog Zakona to znači mnogo za našu općinu. Nas to veseli još više što smo mi bili inicijatori s drugim općinama u susjedstvu; Konjic, Jablanica, Jajce, Tomislavgrad, a kasnije su se uključili Mostar i Čapljina, u zaustavljanju inicijative Kluba zastupnika HDZ – HNS u Federalnom parlamentu na čelu s Mladenom Boškovićem kojim se željelo umanjiti sredstva. Prije par dana, 11. juna 2024. godine, Dom naroda Federacije BiH, a ranije i Zastupnički dom, usvojio je Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata. Tim je dosadašnji iznos od 0,01 povećan na 0,012 KM po kilovat satu. To je povećanja od 20 posto, a proračun općine Prozor-Rama bit će povećan za oko dva miliona KM, izvještava Ramski vjesnik.

Prema riječima načelnika Ivančevića ovim izmjenama neće se više morati ići tužbama kako bi se dobila zakonom određena sredstva. Također je istaknuo kako je važno da je nova uprava J.P. EP HZHB d.o.o. Mostar shvatila problematiku i uštedila veliki dio novaca Elektroprivredi izbjegavajući zatezne kamate.

Foto: Prozor-Rama

 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
5.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.