POLITIKA I DRUŠTVO

Sankcionisane firme dobile poslove vrijedne pola milijarde KM

Prointer, Kaldera i Sirius 2010 pobijedili na više od 1.400 tendera

Sankcionisane firme dobile poslove vrijedne pola milijarde KM

Kompanije koje su SAD u utorak stavile na listu sankcija zbog povezanosti s porodicom Dodik dobile su od domaćih institucija tendere u vrijednosti većoj od pola milijarde maraka, pokazuje Detektorova analiza više od hiljadu pojedinačnih tendera.

Uz “Prointer”, koji je sam dobio tendere vrijedne više od 280 miliona, i “Kalderu” sa 180 miliona, komapanija “Sirius 2010” pobijedila je na nabavkama vrijednim 50 miliona, od čega je polovina ugovor iz januara ove godine za digitalizaciju TV signala, piše Detektor.

Tri od ukupno sedam kompanija koje su Sjedinjene Američke Države (SAD) u utorak stavile na novu listu sankcija zbog povezanosti s porodicom Milorada Dodika, na tenderima su od svog osnivanja dobile poslove vrednije od 512 miliona maraka, pokazuju podaci Portala javnih nabavki koje je analizirao Detektor.

Ove tri kompanije dobile su više od 1.400 tendera, najviše njih od institucija u Republici Srpskoj. Među tim institucijama izdvajaju se Poreska uprava Republike Srpske i entitetska “Elektroprivreda”, ali i državna kompanija “Elektroprenos”.

Američki Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija je u svom saopćenju objasnio da sedam kompanija donosi glavne izvore prihoda predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, kao i njegovoj porodici. Dodik je iskoristio svoj položaj za lično bogaćenje kroz kompanije povezane s njim i njegovim sinom Igorom, navodi OFAC.

OFAC smatra da je Milorad Dodik iskoristio svoj službeni položaj kako bi ugovore s Vladom Republike Srpske usmjerio na mrežu privatnih kompanija koje on i Igor nadziru.

“Dok Igor kontroliše mnoge kompanije u ovoj mreži, on prikriva svoju ličnu povezanost s tim kompanijama oslanjajući se na različite nominalne vlasnike i direktore”, navodi se u saopćenju, gdje se objašnjava da je “Infinity International Group” holding kompanija u BiH koja direktno ili indirektno posjeduje, ili je većinski vlasnik, još najmanje pet kompanija sa sjedištem u BiH – “Prointer ITSS” Banja Luka, član “Infinity International Groupa”, “Kaldera Company EI PGP”, “Infinity Media”, “K-2 Audio Services” Banja Luka te “Una World Network”.

Osim ove grupacije, kompanija OFAC je posebno istaknula firmu “Sirius 2010” iz Banje Luke, za koju su naveli da posluje unutar mreže porodice Dodik.“Uz ‘Prointer’ i ‘Kalderu’, ‘Sirius’ je u BiH dobro poznat po unosnim ugovorima s vladom”, navodi se u saopćenju.

Foto: Pexels

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.