POLITIKA I DRUŠTVO

Ambasada SAD: Pod sankcijama se mogu naći i banke

Reakcija na tvrdnje ministrice Vidović da nijedna banka u RS nije na OFAC listi i da neće biti ni IRB RS

Ambasada SAD: Pod sankcijama se mogu naći i banke

Američke sankcije mogu se primjeniti na bilo koju instituciju, uključujući banke, bilo u privatnom ili javnom vlasništvu, koje pružaju materijalnu podršku pojedincima ili kompanijama koje su pod američkim sankcijama.
Financijske institucije imaju odgovornost da osiguraju da njihove interne politike praćenja procedura i upravljanja rizikom uzimaju u obzir sve primjenjive sankcijske politike, navode u odgovoru za N1 iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD.

Poručuju da će “Sjedinjene Američke Države iskoristiti sve mehanizme za provođenje koji su nam na raspolaganju kako bismo odgovorili onima koji se bave destabilizujućim, antidejtonskim radnjama”.

Reakcija ambasade SAD dolazi nakon što je inistarica finansija RS Zora Vidović tokom rasprave u Narodnoj skupštini RS poručila da izmjena seta zakona iz oblasti bankarstva "nema nikakve veze sa firmama koje su pod sankcijama" i "nijedna banka u RS nije sankcionisana i na OFAC listi i da neće biti ni IRB RS“.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je set zakona koji će omogućiti da Investiciono razvojna banka Republike Srpske može obavljati platni promet i primati novčane depozite.
Usvojeni su Zakon o izmjeni Zakona o otpisu potraživanja, Zakona o dopuni Zakona o bankama Republike Srpske, te Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Investiciono-razvojnoj banci Srpske.

Rok za stupanje zakona na snagu osam dana, a pripreme za njihovo provođenje, poručila je Vidovićeva, već se provode.

Foto:Pixabay

 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.