POLITIKA I DRUŠTVO

EU pomaže da olimpijske planine postanu cjelogodišnji turistički centri

Predstavljen Master plan za transformaciju Bjelašnice i Igmana koji je finansirala Europska unija

EU pomaže da olimpijske planine postanu cjelogodišnji turistički centri

Na Bjelašnici je u četvrtak predstavljen sveobuhvatan Master plan čiji je cilj transformacija Bjelašnice i Igmana, omiljenih olimpijskih planina građana Sarajeva i šire. Dizajniranje Master plana je finansirala Evropska unija u vrijednosti od 280.000 EUR.

Namjena plana je stvaranje održivih, pristupačnih centara za cjelogodišnje rekreativne aktivnosti, namijenjenih kako ljubiteljima zimskih i ljetnih sportova, tako i planinarima i ljubiteljima prirode. Kroz poboljšanje infrastrukture i očuvanje prirodnog okruženja, EU želi pomoći vlastima Kantona Sarajevo da povećaju privlačnost Bjelašnice i Igmana istovremeno osiguravajući mnogobrojne benefite i za lokalne zajednice, poručio je ambasador Sattler.

“Danas govorimo o budućnosti olimpijske ljepotice Bjelašnice i Igmana, o Master planu čiju je izradu finansijski pomogla Evropska unija. Jedino je promjena konstantna, a promjena podrazumijeva i odgovarajuće prilagođavanje. Danas smo razgovarali o tome kako da ostvarimo da Bjelašnica i Igman, pored postojećeg zimskog turizma, osiguraju i ljetnju ponudu. Hvala svim nivoima vlasti na timskom radu i angažmanu, jer jedino tako možemo osigurati istinski rezultat”, rekao je ambassador Sattler.

Lokalne zajednice aktivno će biti uključene u planiranje i implementaciju Master plana kako bi se osiguralo da koristi od razvoja turizma budu inkluzivne i održive. Cilj je stvaranje ekosistema u kojem turizam cvjeta uz zaštitu životne sredine i prosperitet zajednice. Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk kazao je da je Master plan došao u pravom trenutku te da će kristalizirati viziju Vlade u budućim pravcima djelovanja.

"Želimo Bjelašnici i Igmanu da vratimo stari olimpijski sjaj i da postanu regionalni turistički centar sa sadržajima za turiste i građane tokom 365 dana. Zahvaljujući upravi preduzeća ZOI '84, mnogo toga je urađeno u proteklom periodu, stabilizovano je finansijsko poslovanje firme, rekonstruisana postojeća infrastruktura te pripremljena dokumetacija i planovi za realizaciju Master plana. Zahvalan sam delegaciji EU na namjeri da nam budu značajna podrška u ovom segmentu privrede", istakao je premijer. 

Ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda naglasio je da naši olimpijski biseri zaslužuju da postanu moderni skijaški centri, ali i da pruže obilje sadržaja tokom ljetnih mjeseci, iskorištavajući svoj prirodni i ekonomski potencijal.

"Vlada KS prepoznala je važnost Bjelašnice i Igmana za naš kanton, te uložila značajna sredstva u ovaj projekt. Vjerujemo da možemo postati regionalni centar turizma, razvoja i prosperiteta kroz privredu, sport i kulturu", rekao je ministar Magoda.

Direktor ZOI ’84 Jasmin Mehić poručio je da Bjelašnica i Igman imaju neiskorišteni potencijal da postanu vodeće turističke destinacije u Europi.

“Iako smo na Bjelašnici u protekle tri godine investirali više od 30 miliona KM i izvršili obnovu gotovo svih instalacija i sadržaja koji su izgrađeni za održavanje olimpijskih igara 1984. godine, svjesni smo potrebe da se grade novi sadržaji koji će omogućiti razvoj turizma i transformaciju ski centra Bjelašnica-Igman u cjelogodišnju turističku destinaciju. Kako bismo investicije usmjerili u pravom pravcu ali i kreirali strategiju razvoja za narednih 10 godina, uz podršku delegacije EU pokrenuli smo izradu MASTER PLANA, koji predstavlja strateški dokument za razvoj destinacije“, poručio je Mehić.

Posljednjih godina KJP ZOI '84 d.o.o. Sarajevo suočava se sa izazovima klimatskih promjena ali istovremeno ima veliki globalni trend rasta turizma, pogotovo kada je u pitanju outdoor turizam. S tim u vezi po ugledu na svjetska skijališta cilj ZOI ’84. je da se iskoriste prirodni potencijali  olimpijskih ljepotica. 

Master plan je pripremila austrijska kompanija Input Projektentwiklung GmbH Austria u konzorcijumu kompanijom Ernst & Young do.o. Beograd I PPG d.o.o. Sarajevo. 

Foto: Vlada KS

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.