POLITIKA I DRUŠTVO

Ustavni sud Srbije ukinuo vladinu uredbu o stopiranju projekta Jadar

Aktivisti tvrde da je sud odluku sinhronizovano i ekspresno donio u koordinaciji sa političkim vlastima i Rio Tintom

Ustavni sud Srbije ukinuo vladinu uredbu o stopiranju projekta Jadar

Ustavni sud Srbije je objavio zvanično odluku kojom je vladinu uredbu o stopiranju projekta Jadar proglasio neustavnom.
„Ustavni sud je na 9. sjednici održanoj 11. jula 2024. godine donio Odluku IUo-39/2022 kojom je utvrdio da Uredba o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namjene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“, nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom. U Odluci koja se, saglasno Ustavu, javno objavljuje u „Službenom glasniku RS“, Ustavni sud je ocijenio da se iz Ustavom utvrđene nadležnosti Vlade i zakonskih odredaba kojima se uređuje prostorno planiranje, ne može zaključiti da Vlada nije bila nadležna da donese Uredbu o prestanku važenja Uredbe kojom je bio utvrđen prostorni plan područja posebne namjene, ali je utvrdio da je Vlada prekoračila granice svoje nadležnosti time što je Uredba donijeta na način koji nije u saglasnosti sa članom 3. Ustava i odredbama Zakona o Vladi i Zakona o procjeni uticaja na životnu sredinu“, navodi se u saopštenju suda.

Ustavni sud je, dodaje se, posebno dodatno ukazao da se donijetom odlukom „ne oživljava“ prethodno donijeta Uredba o utvrđivanju PPPPN iz 2020. godine, pri čemu se „ne zadire ni u ustavnu nadležnost, odnosno pravo i dužnost Vlade da utvrđuje i vodi politiku i da, u skladu sa Ustavom i zakonom, odluči o daljoj realizaciji konkretnog projekta“.

Podsjetimo, prije ove objave Savo Manojlović iz Pokreta Kreni – Promeni naveo je na X-u da je Ustavni sud ovu odluku sinhronizovano i ekspresno donio u koordinaciji sa političkim vlastima i Rio Tintom.

„Napominjem da već drugu godinu nije odlučeno o ustavnoj žalbi zbog neodlučivanja Narodne skupštine po narodnoj inicijativi koju je podnijelo 38.000 građana“, dodao je.

Ispred Ustavnog suda održan je skup ekoloških udruženja, aktivista i građana. Aktivisti su predali zahtjev za prijem kod predsjednika suda, a potom ih je portir obavestio da ih niko neće primiti i da će pisano rješenje dobiti u zakonskom roku. Aktivisti su nakon toga „zaključali“ zgradu suda.

Nedavno je kompanija Rio Tinto objavila radne nacrte studija o procjeni utjecaja na okoliš projekta “Jadar”. Tada se naveli da se projekt može realizirati u skladu s najvišim standardima i da njihovo objavljivanje nije i nastavak realizacije projekta.Konačna studija bi, istakli su, mogla biti završena tek kada Vlada vrati na snagu Prostorni plan za projekt “Jadar” koji je prije dvije godine ukinut.

Foto: Rio Tinto

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.