POLITIKA I DRUŠTVO

Vučić obećao litij evropskim proizvođačima automobila

Prednost će imati evropske automobilske kompanije kao što su Mercedes-Benz, Volkswagen i Stelantis

Vučić obećao litij evropskim proizvođačima automobila

Srbija je obećala da neće prodavati litijum kineskim proizvođačima automobila i da će kada razvije jedno od najvećih svjetskih nalazišta tog metala, prednost imati evropske automobilske kompanije kao što su Mercedes-Benz, Volkswagen i Stelantis.
Kako piše FInancial Times (FT), predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obavezao se na to u intervjuu za Handelsblat, nekoliko sati prije nego što je ugostio njemačkog kancelara Olafa Šolca u Beogradu, gdje je potpisan Memorandum o razumijevanju o stvaranju strateškog partnerstva sa EU koji obuhvata kritične sirovine, lance vrijednosti baterija i električna vozila.

Očekuje se da će razvoj ležišta Jadar, na sjeverozapadu Srbije, dati značajan podsticaj evropskoj industriji električnih vozila. Vučić kaže da će Srbija proizvoditi 58.000 tona litijuma godišnje, odnosno 17 odsto potražnje u EU. To bi bilo dovoljno za 1,1 milion električnih automobila, navodi FT.

Vučić je rekao da su kineski proizvođači automobila izrazili interesovanje za kupovinu litijuma. "Ali mi smo im rekli da o tome razgovaramo sa Evropljanima. Mi smo lojalni Evropi. . .  EU je potreban litijum i mi želimo da ojačamo našu vezu sa EU“, dodao je.

FT podsjeća da je Srbija prekinula projekat iskopavanja litijuma prije dvije godine, ali će sada dati Rio Tintu zeleno svetlo za njegovo razvijanje, pošto je dobila garancije vezano za ekološke standarde u rudniku.

Oživljavanje sporazuma sa Rio Tintom i uključivanje EU, zapadni zvaničnici vide kao važan signal geopolitičkog svrstavanja Srbije u vrijeme kada se toj zemlji udvaraju Kina, Rusija i države Zaliva, ukazuje FT.

Vučić je rekao da Srbija želi da razvije potpuni lanac vrijednosti litijuma kod kuće, uključujući fabrike baterija, i da će samo dio litijuma koji se kopa na lokaciji Jadar prodavati u inostranstvu kao sirovina.

On je rekao da je zemlja dobila "pozitivne povratne informacije" iz svojih pregovora sa evropskim proizvođačima automobila, uključujući Mercedes, Volkswagen i Stelantis.

Srbijanskim medijima je poslije potpisivanja Sporazuma Srbije i Evropske unije o strateškim sirovinama Vučić rekao da je prvi najvažniji korak fabrika katodnih materijala, koje će, kako tvrdi doprinijeti BDP-u zemlje sa četiri odsto. 

"Za nas su prva sljedeća dva koraka važna, a to je fabrika katodnih aktivnih materija. U toj oblasti Kina drži 73 odsto svjetskih fabrika, a  Evropa svega dva odsto. Ta fabrika katodnih materijala će doprinijeti našem BDP četiri odsto, a zamislite kakav će tek skok da donese proizvodnja električnih automobila“, rekao je Vučić na TV Prva.
Ukoliko Srbija bude proizvodila katode i baterije automobila, tvrdi da će on sam dovoditi nove proizvođače automobila u Srbiju.

Foto:Rio Tinto
 

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.