POLITIKA I DRUŠTVO

RS s kineskim ELINC-om sklopio 29 mil eura vrijedan ugovor

Posao sklopljen radi nabave softvera za digitalnu sigurnost javne uprave

RS s kineskim ELINC-om sklopio 29 mil eura vrijedan ugovor

Republika Srpska potpisala je ugovor vrijedan 57 miliona maraka s kineskim dobavljačem rješenja za odbrambenu elektroniku, industriju i kibernetičku sigurnost ELINC za nabavu softvera za digitalnu sigurnost.

Iz Agencijeza informaciono-komunikacione tehnologije Srpske su istakli da će sistem štititi javnu upravu i kritične infrastrukture koje čini 780 institucija republičkog nivoa, jedinica lokalne samouprave, pravosuđa, sektora energetike i rudarstva, zdravstvene i socijalne zaštite, finansijskih sistema, hrane i vode, saobraćaja, komunikacija i informacionih tehnologija, nauke i obrazovanja i sektor nacionalnih spomenika i vrijednosti.

“Sistem takođe ima funkciju "bezbjednog interneta" za djecu, te pružaoca zaštite malim i srednjim preduzećima”, naveli su iz Agencije.

Sa tehničkog stanovišta /softverska i hardverska rješenja/, sistem se sastoji od 15 bezbjednosnih čvorišta i Data centra i dizajniran je za odbranu od najsloženijih sajber prijetnji, uključujući državno-sponzorisane napade.
Iz Agencije su naveli da sa organizacionog stanovišta sistem služi za rad budućem republičkom CERT-u, sektorskim CERT tijelima i regionalnim /mezoregijskim/ CSIRT tijelima.
“Za partnera je, u skladu sa smjernicama Vlade za upravljanje krizom lanaca snabdijevanja i politički motivisanih ne-UN sankcija, izabrana kompanija ELINC, grupacije `China Electronik Corporation`, specijalizovani proizvođač opreme iz domena nacionalnih sistema informacione bezbjednosti”, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je sistem u više navrata prezentovan stručnoj javnosti /institucijama, korporativnom i IKT sektoru/, i to 10. maja, 15. maja i 25. juna.

Foto: Pixabay

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.