POLITIKA I DRUŠTVO

Vidović: RS ne može dobiti novac od prijatelja

Imamo dio sredstava vani, ali američka ambasadas blokira da donesemo ta sredstva u Srpsku, rekla je ministrica

Vidović: RS ne može dobiti novac od prijatelja

''Ambasada SAD-a u BiH blokira dolazak sredstava u Republiku Srpsku, ali se uzalud nadaju, jer Srpska neće bankrotirati'', poručila je ministrica financija Republike Srpske Zora Vidović gostujući u Jutarnjem programu RTRS.

Navela je kako je predsjednik RS Milorad Dodik rekao da Srpska može osigurati sredstva izvana koja bi došla u Srpsku.

"Republika Srpska može dobiti vrlo povoljna sredstva vani. Imamo dio sredstava, ali američka ambasadas blokira da donesemo ta sredstva u Srpsku", navela je Vidović. RS bi od toga, kaže, imala mnogo koristi. "To su sredstva prijatelja Srpske. To su države koje su spremne investirati u Srpsku po povoljnim uvjetima. Ali ne možemo to dobiti, jer je američka ambasada zabranila priliv bilo kakvog novca", navela je Vidović.

 Istaknula je da to što radi Amerika šteti građanima, jer bi taj novac bio iskorišten za infrastrukturne projekte, kao i za povećanje plata. Istovremeno, Vidović je odbacila kao netočne navode i insinuacije da je Srpska iznijela sredstva, jer, kako ističe, "mi za to nemamo kapacitet". Ni privatne kompanije iz RS ne mogu iznijeti sredstva, kaže Vidović i pojašnjava da to može jedino Centralna banka BiH.

"Ali to su sredstva BiH, ne Srpske. Od tih sredstva ni nema efekta, Mogu i banke, ali samo one koje imaju strani kapital. Njihove majke banke su vani", rekla je Vidović.

Navela je da je Srpska financijski stabilna i da se budžet redovno realizira.

"Imamo najmanji nivo zaduženja. Smanjili smo na 32 posto BDP-a", navela je i istaknula da Srpska ima investicije sa Zapada, jer ''mnoge zapadne kompanije ne slušaju svoje države''. "Investitori žele da dođu gdje su povoljni uvjeti, a Srpska im to nudi", navela je Vidović.

Ministar unutrašnjih poslova RS, Siniša Karan, rekao je kako se ''protiv Republike Srpske već 30 godina vodi hibridni rat u svim segmentima, a jedan od ključnih je ekonomski rat''. Karan je rekao kako su sankcije koje su dobili rukovodstvo RS i pojedina preduzeća prepoznati oblici hibridnog rata koje SAD i neke druge zemlje vode u cijelom svijetu posljednjih 30 godina. 

Foto:CBBiH

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.