TRŽIŠTE KAPITALA

Kriza likvidnosti odrazila se na poslovni rezultat SASE

Kriza  likvidnosti odrazila se na poslovni rezultat SASE

Kriza likvidnosti na Sarajevskoj berzi odrazila se i na poslovni rezultat ovog posrrednika na tržištu kapitala u prvoj polovini ove godine. 

Ukupan prihod Berze iznosio je  296.4 hiljade KM i više je nego prepolovljen u odnosu na isti period godinu ranije kada je iznosio 632,8 hiljada KM, kao rezultat pada prihoda od pruženih usluga. 

Berza je imala ukupne rashode od 386,8  hiljada KM, a što je 19,4 posto manje nego u prvih šest mjeseci 2022. godine kada su rashodi bili 479,8 hiljada KM.

Kao rezultat ovakvog razvoja Berza je zabilježila negativna finansijski rezultat od 90,3 hiljade KM, nakon što je godinu ranije imala dobit od 153,0 hiljade KM.

Na Sarajevskoj berzi je u prvom polugodištu 2023. godine ostvaren ukupan promet od 167,5 miliona KM,  što čini 25 % od ukupnog prometa koji je ostvaren na bh. berzama.
Većinu prometa čine održane tri emisije obveznica i dvije emisije trezorskih zapisa,  a na šti ukupno otpada 149,3 miliona KM ostvarenog prometa.

Posebno "mrtvo" je bilo na kotaciji fondova gdje je u prvom polugodištu promet iznosio svega 46,4 hiljade KM ili 0,32 % od ukupno ostvarenog redovnog prometa.

Foto: SASE

Štampa
Kategorije: TRŽIŠTE KAPITALA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.