TRŽIŠTE KAPITALA

Dobit PREF-a 15,3 miliona KM

Dobit dvostruko veća nego 2022. godine čemu su doprinijeli izlazak na strana tržišta i dividende preduzeća iz sastava ERS-a

Dobit PREF-a 15,3 miliona KM

Penzijski rezervni fond Republike Srpske prošle godine ostvario je rekodrdnu dobit od 15,3 miliona KM, što je duplo više nego što je bilo 2022. godine.
Ukupni prihodi Fonda u prošloj godini iznosili su 17,7 miliona KM, što je za oko 26 posto više nego 2022. godine. Po osnovu prihoda od kamata na hartije od vrijednosti Republike Srpske Fond je prihodovao četiri miliona KM, dok je isplata divedende preduzeća iznosila 7,6 miliona KM, a ostvaren je i pozitivan rezultat na inostranom tržištu.

"Godina iza nas bila je puna izazova ali smo na kraju uspjeli ostvariti rekordnu dobit. Imali smo podršku nadležnih institucija za izlazak na inostrana tržišta, kao i za odluku o raspodjeli dividende dva preduzeća iz sistema Elektroprivrede Republike Srpske, a sve to, između ostalog,  dovelo je do pozitivnog rezulata u prošloj godini", rekao je Saša Stevanović, direktor Društva za upravljanje penzinskim rezervnim fondom (PREF).

Kako se navodi u saopštenju PREF-a u ovoj godini, zajedno sa Vladom Republike Srpske i članovima Skupštine nastojaćeda razviju nove ideje, da javnost upoznaju sa onim što rade i dodatno razviju tržište hartija od vriejednosti.

"U cilju obezbjeđenja dugoročne finansijske održivosti, prioritet u narednom periodu biće stvaranje kvalitetnijeg portfelja, i vjerujemo da će rezultati tima PREF-a u godinama pred nama biti još bolji", navodi se u saopštenju PREF-a u kojem se dodaje i da je imovina pod upravljanjem na kraju 2023. godine iznosila 297,3 miliona KM.

Foto: Pexels

Štampa
Kategorije: TRŽIŠTE KAPITALA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.