ŽIVOT I UMJETNOST

5 savjeta kako se zaštititi od mogućih provala tokom sezone godišnjih odmora

5 savjeta kako se zaštititi od mogućih provala tokom sezone godišnjih odmora

Sezona je godišnjih odmora, kada veliki broj stanova i kuća ostaju prazne, jer svi ukućani svoj zasluženi odmor provode van grada, na moru, planini, selu, ili u posjeti prijateljima i porodici u zemlji ili inostranstvu.
Takođe, ovo je period godine koji provalnici koriste kao povoljan trenutak da provale u prazne kuće ili stanove te otuđe nečiju imovinu.

Šta možete da uradite da se zaštitite od ovakve vrste opasnosti? Donosimo vam 5 korisnih savjeta koji će smanjiti mogućnost da baš vaš dom bude na meti provalnika i da se osjećate sigurnije tokom boravka van vašeg doma.

  1. Ne ostavljajte stan ili kuću u stanju koje može ukazivati da u njoj trenutno niko ne boravi. Dakle, ne spuštajte sve roletne, ostavite vanjsko osvjetljenje kuće ukoliko ga imate, podesite tajmer na televizoru koji će se upaliti i ugasiti u tačno određeno vrijeme u toku dana ili noći. Što je dom mračniji, to je atraktivniji za potencijalne provalnike.

  2. Prozore ne ostavljajte otvorene, te ne ostavljajte ništa oko kuće ili stana (ukoliko ste na nižim spratovima u zgradi) što bi moglo olakšati provalnicima da se popnu, kao što su stolice, sjedeće garniture, merdevine i slično.

  3. Vrijedne i sitnije predmete ne ostavljajte u kući. Novac svakako preporučujemo da držite na računima u banci ili štednji, a za vrijedne predmete možete koristiti i uslugu korištenja sefa u UniCredit banci Banja Luka na period od mjesec dana i više, ukoliko niste u mogućnosti da ove predmete date na čuvanje osobi od povjerenja tokom vašeg odsustva.

  4. Zamolite komšije, prijatelje ili porodicu, da povremeno obiđu vaš dom, spuste/dignu roletne, ostave upaljeno svjetlo u nekoj prostoriji ili slično.

  5. Osigurajte svoj dom uz UniCredit polisu osiguranja „Siguran dom“ kako biste bili u potpunosti sigurni da je vaš dom zaista obezbjeđen od svih mogućih rizika, kao što je krađa, požar ili neka druga vremenska nepogoda.

Za više informacija o načinu ugovaranja polise za osiguranje imovine pozovite Kontakt centar na besplatan info broj 080 051 051, pišite na email adresu recitenam@unicreditgroup.ba ili posjetite vama najbližu filijalama UniCredit banke Banja Luka.

Želimo vam ugodan i bezbrižan ljetni odmor!

Foto: UniCredit Bank

Štampa
Kategorije: ŽIVOT I UMJETNOST
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.