ŽIVOT I UMJETNOST

Prihodi od igara na sreću skočili za 17 miliona KM

Povećana popularnost igara na sreću među stanovništvom i efikasniji nadzor i naplata poreza

Prihodi od igara na sreću skočili za 17 miliona KM

Prihodi od igara na sreću u Republici Srpskoj porasli su za 17 miliona KM tokom prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani.

Ovaj značajan rast ukazuje, između ostalog, i na to da sve veći broj građana u RS ulaže svoje vrijeme i novac u igre na sreću, u nadi da će poboljšati svoju egzistenciju, kažu stručnjaci.

Naime, prihod Republičke uprave za igre na sreću od naknada za priređivanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara i poreza na dobitak za sedam mjeseci ove godine iznosio je 85.465.507 KM i veći je za gotovo 17 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine, kada je ostvareno rekordno prikupljanje prihoda po tom osnovu.

Siniša Pepić, doktor ekonomske diplomatije, ističe za “Nezavisne novine” da ovaj trend rasta može biti indikator nekoliko faktora.

“Prvo, povećana popularnost igara na sreću među stanovništvom, koja je možda rezultat socijalno-ekonomskih prilika i promjena u ponašanju potrošača. Drugo, efikasniji nadzor i naplata poreza i naknada od strane nadležnih institucija, što ukazuje na bolju regulaciju i kontrolu ovog sektora”, kazao je Pepić.

Kako je dodao, ako se ovaj tempo rasta nastavi, vrlo je moguće da će ukupni prihodi na kraju godine biti znatno veći nego prethodne godine.

“Međutim, dok porast prihoda od igara na sreću može donijeti dodatna finansijska sredstva u budžet, ostaje pitanje koliko je ovaj rast održiv na duže staze i kakve će posljedice imati na širu zajednicu. Naime, ekonomski efekti su jasni, ali socijalni aspekti povećane zavisnosti od igara na sreću i njihov uticaj na društvo moraju biti uzeti u obzir.

U svakom slučaju, posmatrajući temu iz ugla ekonomiste, ovo je trenutak kada bi se trebalo zapitati kako se ovi dodatni prihodi mogu najbolje iskoristiti za dobrobit svih građana Republike Srpske”, zaključuje Pepić.

Draženko Veljanovski, vršilac dužnosti direktora Republičke uprave, ističe da su od početka godine izvršena 282 inspekcijska nadzora, a izdat je 61 prekršajni nalog.

“Istovremeno, Komisija za sprovođenje postupka za uništavanje oduzetih predmeta Republičke uprave, zaključno sa 23. avgustom, uništila je 242 predmeta korištena za nelegalno priređivanje igara na sreću.

Riječ je o automatima za igre na sreću, terminalima za priređivanje elektronskih igara na sreću, kao i ostaloj opremi koja je oduzeta prilikom inspekcijskih kontrola”, kazao je Veljanovski.

Kako je dodao, Republička uprava u proteklim mjesecima ostvarila je značajne rezultate u borbi protiv ilegalnog tržišta igara na sreću u Republici Srpskoj.

Foto: Pexels

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.