ŽIVOT I UMJETNOST

Sa slobodnom zonom u Gradišku stižu novi investitori iz EU

Za poslovanje u slobodnoj ekonomskoj zoni interesovanje su već iskazali brojni investitori iz Italije Austrije, Njemačke i Slovenije

Sa slobodnom zonom u Gradišku stižu novi investitori iz EU

U toku je osnivanje slobodne ekonomske zone u Gradišci, koja će privrednicima pružiti mnoge pogodnosti.
– Cjelokupna dokumentacija je pripremljena, a čekamo još saglasnost Vlade Republike Srpske i Savjeta ministara BiH – kaže Darko Vrhovac, načelnik gradskog Odeljenja za razvoj i međunarodne projekte.Dodaje da je uz Novu Topolu, gdje su u sadašnjoj Poslovnoj zoni investitori već “zauzeli” skoro sve prostore, posebno atraktivna lokacija Liman, u neposrednoj blizini novog mosta na Savi i budućeg graničnog prelaza.

Slobodna ekonomska zona podrazumijeva posebno carinsko područje, sa benefitima naročito značajnim za privrednike koji uvoze repromaterijal, a izvoze gotove proizvode – objašnjava Vrhovac.

Carinjenje će se vršiti na licu mjesta, unutar ograđenog prostora slobodne ekonomske zone, što privrednicima koji tu posluju znatno smanjuje troškove i ubrzava proces uvoza i izvoza.

Po pitanju troškova za firme koji posluju u režimu slobodne zone, plan je da to bude do 20% dijela ušteda koje će privrednici ostvarivati zahvaljujući tome što posluju u ovom režimu.

– Navedeni troškovi služiće za rad i funkcionisanje preduzeća koje upravlja slobodnom ekonomskom zonom – objašnjava Vrhovac.

U dugoročnim planovima je i da se unutar zone privrednicima, od strane firme koja upravlja zonom, obezbijede i druge usluge, poput zajedničkog računovodstva, ili ljudskih resursa, što će im takođe olakšati poslovanje i smanjiti troškove,prenosi srpskainfo.

– Za poslovanje u slobodnoj ekonomskoj zoni interesovanje su već iskazali brojni investitori iz Italije Austrije, Njemačke i Slovenije, koji žele da ovdje otvore firme – kaže Vrhovac.

Dodaje da je cilj da Gradiška, uz geografski položaj, dobru saobraćajnu povezanost, kvalitetnu politiku od strane Grada, dobru saradnju sa Vladom Republike Srpske, postane vodeći privredni centar ovog dijela Republike Srpske.

Foto: Grad Gradiška

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
4.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.