ŽIVOT I UMJETNOST

Norveški novinar u 7-dnevnom istraživanju turističke ponude BiH

Norveški novinar u 7-dnevnom istraživanju turističke ponude BiH

Norveški novinar Sverre Bjørstad Graff započeo je u četvrtak, 28. juna, sedmodnevno istraživanje turističke ponude Bosne i Hercegovine.

Ovo je dio aktivnosti koji provodi projekt USID Turizam s ciljem povećanja turističkog prometa otvaranjem novih tržišta.
- Dok obilježavamo Svjetski dan turizma 2023, Vlada SAD-a ističe svoju misiju da kroz USAID-ov projekt Turizam podrži turizam koji pomaže i ljudima i prirodi.
Povećavajući prisutnost Bosne i Hercegovine na norveškom tržištu, svjetskom lideru u obnovljivoj energiji i zelenoj tehnologiji, potičemo turistički sektor u Bosni i Hercegovini da se što brže usmjeri prema ekološki prihvatljivijim praksama, navode iz USAID Turizma.

Optimistično najavljuju da bi ljepote Bosne i Hercegovine uskoro moglo otkriti 50.000 Norvežana.

Prema podacima Agencije za ssatistiku BiH, u periodu januar-juli Bosnu i Hercegovinu je posjetilo 2.738  norveških turista, što je 9,8 posto više nego u istom periodu prošle godine. Oni su ostvarili  5.943  noćenja i u BiH su se u prosjeku zadržavali 2,2 dana, što je na nivou prosjeka za strane turiste. 

U 2022. godini, ukupno je iz ove skandinavske zemlje bilo 4 065 turista, što je za gotovo 3,5 puta više nego 2021. godine, a ostvarili su 8.342 noćenja, odnosno 2,1 noćenje po dolasku.

Foto: USAID Turizam

 

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.