ŽIVOT I UMJETNOST

Helez ponovio tvrdnje o dronovima: Proizvodimo ih, već su testirani

Da bi se dron kamikaza napravio, mora se raditi na pet mjesta u BiH, to je sve legalno i već se radi, kazao je ministar

Helez ponovio tvrdnje o dronovima: Proizvodimo ih, već su testirani

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez ponovio je da BiH proizvodi dronove samoubice i otkrio da su oni već testirani i da dobro rade..

-Tačno je da ih proizvodimo. Da bi se taj dron napravio, to se mora raditi na pet mjesta u BiH. To je sve legalno i već se radi. Uvozimo neke dijelove iz nekih država, to se sve sklopi na kraju, kao i Mercedes. Mi imamo interes dvije države koje žele da mi to izvozimo, jedna od njih je Katar, druga je jedna od zemalja bivšeg Sovjetskog saveza. Ima procedura kako se to radi. Ti dronovi se proizvode legalno, mi želimo zaraditi na tome. Znate šta je dron kamikaza? Samo nosi šest granata, to ga razlikuje od civilnog drona. To kad se izvozi, treba dozvola četiri ministarstva. Šta je tu sporno? Pa, za sve treba dozvola. Oni ne potpisuju dozvolu za ugovor. Oni je potpisuju kad se traži dozvola za izvoz", kazao je  u razgovoru za Klix.

Otkrio da je BiH već napravila određen broj dronova kamikaza.

- Te granatice koje su priključene na njega raznesu njega i raznesu cilj. Drugi dron koji se ovdje proizvodi izbaci dvije male granate i vrati se nazad. Ja ću pozvati novinare kad to bude serijska proizvodnja. To je sasvim normalno. Bolje da neko da dozvolu za izvoz toga da mi zaradimo i da te firme zarade. Mi smo sila u namjenskoj industriji. Hrvatska je članica NATO-a, kod nas je puno jača namjenska industrija. EUFOR ulazi u tu fabriku gdje mi pravimo dronove. Neću vam reći gdje je fabrika iz koje na kraju izađu dronovi, kad bude sve gotovo pa onda, kazao je ministar Helez i pozvao  predsjednika entiteta RSMilorada Dodika da promoviše dronove kad sljedeći budu napravljeni.

Foto: Zukan Helez

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
5.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.