ŽIVOT I UMJETNOST

U devet bh. gradova besplatni dermatološki pregledi u organizaciji dm-a

U devet bh. gradova besplatni dermatološki pregledi u organizaciji dm-a

Sarajevo, 12.7.2024. – Dok uveliko uživamo u toplim ljetnim danima ne smijemo zaboraviti da UV zračenje, koje je posebno intenzivno u ovo doba godine, može biti štetno za našu kožu i zdravlje. Stoga, dm i ove godine podsjeća sve građane da su redovni dermatološki pregledi prvi korak ka prevenciji i sticanju zdravih navika uz koje bezbrižno možemo uživati. Ako imate bilo kakve nedoumice, ili sumnjive promjene na koži, od 13. jula do 11. augusta, u organizaciji dm-a, možete uraditi besplatni dermatološki pregled i dobiti stručni savjet.

Pregledi i savjetovanje sa dermatolozima bit će organizovani u devet gradova širom BiH u vremenu od 10:00 do 14:00 sati i od 15:00 do 19:00 sati, prema sljedećem rasporedu:

13.7. Sarajevo, Vilsonovo šetalište (kod Historijskog muzeja)
14.7. Zenica, Trg Alije Izetbegovića
20.7. Doboj, Park narodnih heroja
21.7. Banja Luka, Trg Krajine (kod robne kuće Boska) 
27.7. Tuzla, kompleks jezera Pannonica
28.7. Bijeljina, bazeni „Banja Dvorovi“
3.8. Mostar, ispred Mepas Mall-a
4.8. Neum, plaža ispred hotela „Sunce“
11.8. Bihać, glavni gradski trg

"Iz godine u godinu svjedoci smo, nažalost, da je incidencija melanoma u porastu, zato su preventivni pregledi i rano otkrivanje melanoma ključni za uspješno liječenje. Organizovanjem besplatnih dermatoloških pregleda želimo da podstaknemo naše građane da svaki mjesec urade samopregled mladeža, a pregled kod dermatologa se preporučuje barem dva puta godišnje. Uz to, ovi događaji su prilika da porazgovarate s ljekarima, potražite savjete o tome kako zaštititi kožu u ljetnim danima, ali i tokom cijele godine", poručila je Ajla Hadžić, menadžerica Marketinga u dm drogerie markt d.o.o.

Dermatološki pregledi su ključni za održavanje zdravlja kože i rano otkrivanje potencijalnih problema. Prosječna dob u kojoj se dijagnosticira melanom je između 40 i 60 godina, a neki od uzroka za nastanak melanoma su izlaganje štetnom UV zračenju i opekotine od sunca. Oštećenje UV zrakama može se dogoditi i dok šetamo, sjedimo na terasama, vozimo automobil ili bicikliramo pa čak i kroz prozorsko staklo. Važno je steći naviku korištenja SPF-a svakodnevno i podizati svijest o štetnosti sunčevih zraka.

Za sada već tradiocionalne dermatološke preglede, dm poziva posjetioce da iskoriste mogućnost besplatnog pregleda te uživaju u dodatnim pogodnostima poput dm kutka za čekanje i odmor sa osvježenjem, edukativno-zabavnog sadržaja i poklona.

Foto: dm

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.