EKONOMIJA

Moody's potvrdio kreditni rejting Republike Srpske, izgledi stabilni

Fiskalna neovisnost RS, poseban status, snažna finansijska metrika i poboljšanje operativnog učinka podržavaju ocjene

Moody's potvrdio kreditni rejting Republike Srpske, izgledi stabilni

Agencija Moody's Ratings priopćila je da je potvrdila B3 dugoročni neosigurani rejting izdavatelja u domaćoj i stranoj valuti Republike Srpske Bosne i Hercegovine, sa stabilnim izgledima.

U isto vrijeme, osnovna kreditna procjena entiteta (BCA) potvrđena je na b3.

Ocjena B3 odražava složeni institucionalni okvir Bosne i Hercegovine, političku nestabilnost, ekonomske izazove i visoku zaduženost entiteta i starenje stanovništva. Međutim, fiskalna neovisnost Republike Srpske, poseban status, snažna finansijska metrika i poboljšanje operativnog učinka podržavaju ocjene, naveo je Moody's.

Očekuje se da će otporna ekonomija Republike Srpske imati koristi od snažne domaće potrošnje i veza s EU-om, s projiciranim rastom realnog BDP-a od 2,5% u 2024. i 3% u 2025., ocijenila je agencija.

"Međutim, mala ekonomija Srpske, njeni strukturni ekonomski izazovi, uključujući oslanjanje na industrije niske dodane vrijednosti, kontinuirani odljev mlađeg stanovništva, pojačavaju pritisak na tržište rada i pogoršavaju trendove starenja. Ti izazovi opterećuju potencijalni rast i koče napore da ubrza konvergenciju dohotka prema niovima dohotka sličnih zemalja u EU-u", saopćio je Moody's.

Stabilni izgledi odražavaju uravnotežene rizike na nivou rejtinga B3, podržane solidnom finansijskom pozicijom entiteta, fleksibilnošću prihoda i dobrim operativnim rezultatima, unatoč većoj socijalnoj potrošnji i značajnim političkim rizicima.

Foto: CBBiH

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
5.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.