EKONOMIJA

Naftaši u RS neodlučni u vezi s maržama

Neki smatraju da bi Vlada trebala povećati maržu kako bi održali normalno poslovanje, dok drugi zagovaraju ukidanje ograničenja marže

Naftaši u RS neodlučni u vezi s maržama

Naftaši u Republici Srpskoj iznose različite stavove o novoj uredbi o ograničenim maržama na promet naftnim derivatima.

Neki smatraju da bi Vlada trebala povećati maržu s 25 feninga po litru na minimalno 30 do 35 feninga kako bi održali normalno poslovanje, dok drugi zagovaraju potpuno ukidanje ograničenja marže.

Đorđe Savić, predsjednik Grupacije za promet naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS, ističe da su troškovi poslovanja porasli te da trenutna marža od 25 feninga ne odgovara sadašnjim uslovima.

Ima nadu da nova uredba neće rezultirati smanjenjem marže te očekuje da će stupiti na snagu u narednih 15 do 30 dana.

Milovan Bajić, direktor “Krajinapetrola”, smatra da bi ograničenje marže trebalo biti ukinuto jer smatra da je izgubilo smisao nakon prestanka pandemije i poremećaja na tržištu koji su tada bili, pišu Nezavisne.

Podsjećamo da je od aprila 2021. na snazi Uredba o ograničenoj marži na promet naftnim derivatima, koja propisuje maksimalnu maržu od šest feninga u veleprodaji i 25 feninga u maloprodaji.

Ministarstvo trgovine i turizma RS priprema novu uredbu kojom bi se dodatno regulirala ova oblast i izbjegle zloupotrebe na terenu.

Foto:Pexels

 

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.