EKONOMIJA

Otkaze dobilo stotinu programera u Republici Srpskoj

Najpogođenija su preduzeća koja rade uslužne aktivnosti, odnosno manje projekte u okviru velikih svjetskih korporacija

Otkaze dobilo stotinu programera u Republici Srpskoj

Ubjeđenje da je posao u IT sektoru siguran i zagarantovan polako urušava ekonomska kriza u svijetu, a kako na globalne probleme nisu imune ni domaće kompanije u posljednja dva mjeseca u Srpskoj bez posla je ostalo najmanje 100 programera i developera.

Prema podacima Privredne komore RS prihod privrednih društava koja posluju u sferi IT industrije u Srpskoj lani je premašio 1,1 milijardu maraka, što je za 13 odsto više u odnosu na 2021. godinu. Analiza poslovanja pokazuje da je prošle godine uvećan i broj radnika, tako da ova industrija zapošljava oko 6.000 stručnjaka, za čije su plate i naknade troškovi povećani za 24 odsto, što je oko 40 miliona maraka u korist zaposlenih.

Ova godine slika je donekle drugačija. Nakon što su svjetski giganti poput “Majkrosofta”, “Mete” i “Amazona” otpustili na hiljade zaposlenih, otkazi su uslijedili i na domaćem tržištu.

Sekretar Udruženja za informaciono-komunikacione tehnologije u Privrednoj komori RS Slobodan Dragičević za “Glas” kaže da se na otpuštanje radnika za sada odlučila jedna velika kompanija iz Srbije koja posluje na području Srpske i FBiH.

- Otkaze je dobilo stotinak radnika u posljednja dva mjeseca. Razlog je reorganizacija u poslovanju i pad aktivnosti te kompanije. I u narednom periodu recesije možemo očekivati turbulencije u privrednim društvima koja svoj rad zasnivaju na raznim javnim izvorima privatnog obrtnog kapitala, fondovima i sličnim oblicima finansiranja zasnovanim na berzanskim pokazateljima i očekivano velikoj dobiti. To je slučaj i sa kompanijom iz Srbije koja je imala megalomanske planove - rekao je Dragičević.

On objašnjava da je IT sektor visoko profitabilna industrija te da ulagači kroz fondove i druge šeme finansiranja očekuju brzi povrat.

- U trenucima kada je recesija svuda u svijetu i vidljivo smanjen obim aktivnosti, čak i do 25 odsto, investitori povlače novac i dolazi do otpuštanja radnika. Radnici iz Srpske koji su ostali bez posla, a riječ je o programerima i developerima, većinom će odmah naći novi posao u kompanijama kojima nedostaje tih profila ili će započeti samostalne poslove - naveo je Dragičević.

Dodaje da su na tržišne promjene imune one kompanije koje imaju razvijene svoje proizvode te da kod njih nije primjetan pad poslovnih aktivnosti.

- Najpogođenija su preduzeća koja rade uslužne aktivnosti, odnosno manje projekte u okviru velikih svjetskih korporacija. Ona najčešće ostaju bez posla. Posmatrano globalno naše kompanije se dobro drže - kazao je Dragičević.

Suvlasnik i tehnički direktor banjalučke kompanije “East code” Saša Matić smatra da kriza IT industrije u svijetu tek predstoji.

- Pik bi mogao biti tek idućeg proljeća. U našoj kompaniji kriza jeste osjetna, ali ne mogu reći da je to ozbiljno. Istina je da je prodaja kada su u pitanju količine smanjena, ali promet u novcu je na gotovo istom nivou, jer su porasle cijene proizvoda - rekao je Matić i dodao da u njegovom preduzeću proteklih mjeseci nije bilo otkaza.

Slobodan Dragičević kaže da rat u Ukrajini, “kovid”, vještačka inteligencija i problemi u Silicijumskoj dolini, koji se u svijetu navode kao razlozi za pad potražnje za programerima, na domaće tržište nisu imali pretjeran uticaj.

- Nismo pretrpjeli neke posebne poremećaje, ali je zbog rata došlo do povećanja rizika bezbjednosti na internetu, uslijedila je nova dimenzija razvijanja narušavanja bezbjednosti, što se reflektovalo na naš prostor kroz sajber napade - pojasnio je Dragičević.

Fopto: Pixabay)

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.