Unicredit Bank Apple Pay

Travnički sir bit će zaštićen i brendiran

Travnički sir bit će zaštićen i brendiran

Općina Travnik krenula je u projekat zaštite i brendiranja travničkog sira.

Zaštita geografskog porijekla travničkog provodi se u saradnji sa Institutom za prehrambene tehnologije Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
Općinsku inicijativu je podržalo Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK na čelu sa ministrom Advanom Akeljićem sa kojim je načelnik Općine Travnik Kenan Dautović potpisao ugovor o sufinansiranju ovog, za poljoprivredu šireg područja vlašićkog platoa, izuzetno važnog projekta.
Zaštitom geografskog porijekla travničkog sira će se omogućiti plasman ovog proizvoda na europsko tržište, kao i standardizacija proizvodnje i brendiranje jedinstvenog travničkog proizvoda u budućnosti.

Vlašićki/travnički sir je izrazito bijele boje, karakteristične za sir od ovčijeg mlijeka, na presjeku kriške ima porculanski sjaj. Tvrde je teksture, intenzivnog mirisa, i slan, pa ga je prije konzumiranja potrebno držati u vodi, kako bi se slanost smanjila.

Posebne karakteristike i kvalitet  vlašićkog/travničkog sira proizlaze iz svojstava mlijeka vlašićkotravničkog soja pramenke dobijenog u uslovima specifičnog planinskog biljnog pokrivača i klime, te tradicionalne proizvodnje ovčijeg sira kroz duži vremenski period. Reljef i kvalitetne pašnjačke i obradive površine uticale su s jedne strane na karakteristike biljnog pokrova, a s druge strane na razvoj stočarstva kao glavne poljoprivredne aktivnosti na navedenom području i na značajnu proizvodnju vlašićkog sira koja je postala dio lokalne tradicije.

O porijeklu travničkog sira nema podrobnih istorijskih činjenica. Iz prikupljenih podataka može se pretpostaviti da su ga u ove krajeve donijeli stočari nomadi sa istoka. Kao glavno područje proizvodnje ovoga sira još 1892. godine se navodi planina Vlašić (Adametz, 1892).

Uobičajeni način pakovanja  vlašićkog/travničkog sira je u drvene kačice od smrče. Njihova veličina zavisi od obima proizvodnje i potražnje na tržištu. Proizvod se uglavnom prodaje u specijaliziranim trgovinama, trgovinama prehrambenih proizvoda, na pijaci, na selu, u kućicama za prodaju domaće hrane na planini Vlašić, gdje turisti svraćaju da kupe domaće proizvode. Također se služi u restoranima uz uštipke, i kao dodatak hladnim platama.

Travnički/vlašićki sir  našao se na listi 63 bh. proizvoda imaju ogroman potencijal da postanu zaštićeni, a identificirali su ih Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO) i Agencija za sigurnost hrane BiH, uz pomoć USAID-a. 

Do sada su oznakom porijekla i geografskog porijekla u BiH zaštićeni "nevesinjski krompir“ „visočka pečenica“ ,  „livanjski sir“  i "drvarski mućeni pekmez od drenjina“ . Oni su prvi bosanskohercegovački proizvodi zaštićeni u skladu sa Pravilnikom o sistemima kvaliteta za prehrambene proizvode što omogućava proizvođačima ovih tradicionalnih proizvoda podnošenje zahtjeva i sticanje odgovarajuće oznake i na nivou Evropske unije.

Nedavno su krajiška trahana i krajiški omač dobili oznaku "Garantirano tradicionalni specijalitet“, izvještava Indikator.ba.

 

 

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.

EKONOMIJA

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.

POLITIKA I DRUŠTVO

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.

/

NAJAVA DOGAĐAJA