Travnički sir bit će zaštićen i brendiran

Travnički sir bit će zaštićen i brendiran

Općina Travnik krenula je u projekat zaštite i brendiranja travničkog sira.

Zaštita geografskog porijekla travničkog provodi se u saradnji sa Institutom za prehrambene tehnologije Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
Općinsku inicijativu je podržalo Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK na čelu sa ministrom Advanom Akeljićem sa kojim je načelnik Općine Travnik Kenan Dautović potpisao ugovor o sufinansiranju ovog, za poljoprivredu šireg područja vlašićkog platoa, izuzetno važnog projekta.
Zaštitom geografskog porijekla travničkog sira će se omogućiti plasman ovog proizvoda na europsko tržište, kao i standardizacija proizvodnje i brendiranje jedinstvenog travničkog proizvoda u budućnosti.

Vlašićki/travnički sir je izrazito bijele boje, karakteristične za sir od ovčijeg mlijeka, na presjeku kriške ima porculanski sjaj. Tvrde je teksture, intenzivnog mirisa, i slan, pa ga je prije konzumiranja potrebno držati u vodi, kako bi se slanost smanjila.

Posebne karakteristike i kvalitet  vlašićkog/travničkog sira proizlaze iz svojstava mlijeka vlašićkotravničkog soja pramenke dobijenog u uslovima specifičnog planinskog biljnog pokrivača i klime, te tradicionalne proizvodnje ovčijeg sira kroz duži vremenski period. Reljef i kvalitetne pašnjačke i obradive površine uticale su s jedne strane na karakteristike biljnog pokrova, a s druge strane na razvoj stočarstva kao glavne poljoprivredne aktivnosti na navedenom području i na značajnu proizvodnju vlašićkog sira koja je postala dio lokalne tradicije.

O porijeklu travničkog sira nema podrobnih istorijskih činjenica. Iz prikupljenih podataka može se pretpostaviti da su ga u ove krajeve donijeli stočari nomadi sa istoka. Kao glavno područje proizvodnje ovoga sira još 1892. godine se navodi planina Vlašić (Adametz, 1892).

Uobičajeni način pakovanja  vlašićkog/travničkog sira je u drvene kačice od smrče. Njihova veličina zavisi od obima proizvodnje i potražnje na tržištu. Proizvod se uglavnom prodaje u specijaliziranim trgovinama, trgovinama prehrambenih proizvoda, na pijaci, na selu, u kućicama za prodaju domaće hrane na planini Vlašić, gdje turisti svraćaju da kupe domaće proizvode. Također se služi u restoranima uz uštipke, i kao dodatak hladnim platama.

Travnički/vlašićki sir  našao se na listi 63 bh. proizvoda imaju ogroman potencijal da postanu zaštićeni, a identificirali su ih Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO) i Agencija za sigurnost hrane BiH, uz pomoć USAID-a. 

Do sada su oznakom porijekla i geografskog porijekla u BiH zaštićeni "nevesinjski krompir“ „visočka pečenica“ ,  „livanjski sir“  i "drvarski mućeni pekmez od drenjina“ . Oni su prvi bosanskohercegovački proizvodi zaštićeni u skladu sa Pravilnikom o sistemima kvaliteta za prehrambene proizvode što omogućava proizvođačima ovih tradicionalnih proizvoda podnošenje zahtjeva i sticanje odgovarajuće oznake i na nivou Evropske unije.

Nedavno su krajiška trahana i krajiški omač dobili oznaku "Garantirano tradicionalni specijalitet“, izvještava Indikator.ba.

 

 

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.

KOMENTARI I ANALIZE