KOMENTARI I ANALIZE

Glovo u BiH: Dug je put do zvijezda

Finansijski pokazatelji kompanije za prošlu godinu pokazuju da visoke ambicije još ne podupiru poslovni rezultati

Glovo u BiH: Dug je put do zvijezda

Dostavljač hrane i drugih potrepština na zahtjev putem aplikacije Glovo App, koji je stigao na bosanskohercegovačko tržište prije dvije godine,  još uvijek je u fazi izgradnje održivog poslovanja. 

Finansijski pokazatelji kompanije za prošlu godinu pokazuju da visoke ambicije još uvijek ne podupiru poslovni rezultati koji su duboko u negativnom teritoriju. 

Istina, Glovo je ostvario u prošloj godini vrijednost poslovanja od 3,95 miliona KM, što je u odnosu na 2021. godinu značajno povećanje kada su poslovni prihodi, istina za nepotpunu godinu, bili 1,15 miliona KM.  Međutim, negativan rezultat je produbljen –  sa 1,97 miliona KM u 2021. godini narastao je na – 4,2 miliona KM u 2022. godini. 

Kompanija nesumnjivo ima velike ambicije na bosanskohercegovačkom tržištu jer je do sada već dosta uložila. Ukupna imovina društva narasla je na 9 miliona KM, dok su istovremeno obaveze povećane na 15,2 miliona KM.  
Kapital je, međutim,  negativan, i iznosi - 6,2 miliona, što sugeriše da društvo treba podršku matične grupacije da bi se održavalo. 
Jasno je da put do održivog i profitabilnog poslovanja u BiH nije popločan zvijezdama nego trnjem i da će se kompanija morati dobro potruditi da do njega dođe, iako bez sumnje, potencijala za rast ima. No, treba imati u vidu i da ima jakog konkurenta na tržištu, domaću kompaniju Korpa, koja se odranije dobro pozicionirala. Poslovni prihodi Korpe bili su 5,0 miliona KM u prošloj godini, nakon 3,94 miliona KM godinu ranije.  Kompanija je lani poslovala sa dobiti od 215 hiljada KM.

Povećani obim poslovanja Glova rezultirao je povećanjem broja zaposlenih. GlovoApp je, prema finansijskom izvještaju, na kraju prošle godine imao 20 zaposlenih, četiri više nego godinu ranije.

Glovo je stigao na bosanskohercegovačko tržište u maju 2021. godine, kada je preuzeo kompaniju Donesi u poslu koji je bio regionalnog karaktera. Društvom se upravlja preko podružnice iz Srbije, Glovo App Technology Beograd.

Glovo je španski startup koji se brzo proširio na tržištu, a od jula prošle godine dio je globalnog dostavljača hrane sa sjedištem u Njemačkoj Delivery Hero.

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
2.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.