NAJBOLJI POSLOVNI POTEZ

Najbolji potez u turizmu: Ljeto uljepšano investicijama

Najbolji potez u turizmu: Ljeto uljepšano investicijama

Sa posljednjim danom kalendarskog ljeta poslovni portal Indikator.ba okončao je postupak evidentiranja prijedloga za izbor najboljeg poteza u turizmu za sezonu ljeto 2023.godine. Narednih dana slijedi analiza tih poteza i njihovo rangiranje kako bi se na kraju mogla donijeti konačna odluka o tome ko će dobiti priznanje ovog portala. Predmet te analize biće iskazana kreativnost, unapređenje poslovanja, razvoj ideje, poboljšanje obima i kvaliteta usluge, investiranje, aktiviranje novih destinacija...

Tokom protekla tri mjeseca registrovano je nekoliko izuzetno značajnih investicija. Evo nekih: sarajevski "Robot"  kupio je devastirani hotel/banju "Dalmacija" u Kiseljaku; Zavod za fizikalnu i medicinsku rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" oglasio se namjerom da rekonstruiše  i dogradi objekat banjsko-rekreativnog centra Srpske Toplice/Šeher u što će uložiti 6,7 miliona KM, a novi vlasnik turističkog kompleksa Muška voda na Konjuhu započeo izgradnju bazena sa SPA centrom.

Kada su u pitanju sadržaji koji su obogatili turističku ponudu među brojnim događajima posebno se ističe otvoreni specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo "Kultura na ulice 2023!", odnosno multimedijaln sadržaji na pozorišnom trgu "Susan Zontag". Od juna do septembra brojne teatarske, plesne, muzičke predstave, izložbe... privukli su na hiljade  Sarajlija i u velikoj mjeri turista iz zemlje i inostranstva. Ili kako reće jedan od predlagača "bio je to novi sarajevski san ljetne noći" nešto sasvim drugačije od onoga što smo imali tokom ranijih ljeta.

Uz podršku Centra za promociju civilnog društva i financijsku donaciju Evropske unije entuzijasti iz pet općina koje se nalaze u Federaciji BiH i Republici Srpskoj (Sapna, Teočak, Čelić, Lopare, Ugljevik) uspješno su okončali pet projekata razvoja turizma na planini Majevice i njenoj regiji. Posebna atrakcija i nova turistička destinacija promovisana na samom kraju ovogodišnjeg ljeta je Humačko jezero na obroncima planine bogato ribom pa je privlačno za ljubitelje ribolova, a samim tim i veliki potencijal za razvoj ribolovnog ali i sportsko rekreativnog turizma.

Tokom minulog ljeta sa posebnom pažnjom pratili smo događanja na brojnim sajmovima kućne radinosti, zdrave hrane, male privrede, očuvanja tradicije pojedinih lokalnih zajednica. Tih aktivnosti ove godine bilo je mnogo više nego proteklih ljeta što se također može prihvatiti kao značajan iskorak u vrjednovanju ekonomskih, kulturnih, turističkih, prirodnih i drugih potencijala. Indikator.ba podržava te aktivnosti s nadom da će se naći neko ko će te napore sublimirati i vrjednovati makar i na način na koji to u okviru projekta "Izbor najboljeg poslovnog poteza" čini portal Indikator.ba.

Redakcija portala u narednim danima utvrdit će mjesto i datum održavanja svečanosti na kojoj će dodijeliti priznanja za najbolji potez u turizmu za sezonu ljeto 2023,godine. Preliminarno taj dogasđaj će biti upriličen tokom oktobra.

Izbor najboljeg poteza u turizmu ovaj portal realizuje u partnerstvu sa Privrednom komorom Federacije Bosne i Hercegovine, uz podršku kompanije drogeri markt dm u BiH i uz medijsku saradnju sa BH Radjiom 1. Konsultant na projektu je Ekonomski fakultet Sveučilišta u Ljubljani.

Priredio: Hajdar Arifagić

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
5.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.