NAJBOLJI POSLOVNI POTEZ

NAJBOLJI POSLOVNI POTEZ: Robna kuća ispod zvjezdarnice

NAJBOLJI POSLOVNI POTEZ: Robna kuća ispod zvjezdarnice

Otvaranje šoping centra i hotela "Vema" u Visokom na čijem krovu je postavljena zvjezdarnica sa moćnim teleskopom, a u hotelu alpinistička stijena najbolji je poslovni potez u Bosni i Hercegovini u 2023. godini po izboru portala Indikator.ba.

Na ovaj način Visoko je dobilo najatraktivniji centar u postratnom periodu u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Kompanija "Suša commerce" čiji je vlasnik Osman Suša, u objekat je uložila 50 miliona KM. Sadržaji ovog centra obezbijedili su otvaranje 200 novih radnih mjesta što je analitičarima projekta "Izbor najboljeg poslovnog poteza" bio dodatni argument da se ovaj poduhvat proglasi najboljim.
Njemačka kompanija "Mubea" najavila je i već započela izgradnju tvornice za proizvodnju komponenti za auto industriju u Prnjavoru u kojoj će zaposliti 700 radnika, što je portal Indikator.ba uvrstio među najbolje poslovne poteze u 2023.godini u kategoriji industrijskih investicija.
Veletrgovinska kompanija Yimor iz Domaljevca na čijem čelu je ugledni privrednik Zlatko Oršolić u novoizgrađenom pogonu započinje proizvodnju novog, sada i jedinog domaćeg - bosanskohercegovačkog sladoleda kapaciteta 12 miliona litara od čega želi napraviti novi izvozni brend bosanskohercegovačke privrede. U tvornicu MACIC ICE sa stotinu uposlenih radnika investirano je 20 miliona KM. 
Među lokalnim zajednicama koje svojom aktivnošću stvaraju uslove za investiranje i privlače domaće i strane ulagače najbolje poslovne poteze u proteklih 12 mjeseci ove godine napravili su Prnjavor i Konjic.  
Poslovna zona Vijaka u Prnjavoru (gradonačelnik je Darko Tomaš) u kojoj novi pogoni niču kao pećurke poslije kiše postala je najprivlačnije mjesto za investiranje u Bosni i Hercegovini. U toku je izgradnja objekta preduzeća Leburić komerc, a planirana izgradnja mljekare iz čijih pogona će izlaziti kvalitetni domaći sirevi. Novu industrijsku halu aktiviralo je preduzeće Ferostil.mont (bavi se proizvodnjom čeličnih konstrukcija), a porodična firma Rizba u vlasništvu Igora Bele (bavi se uređenjem enterijera) proširila je svoje proizvodne pogone i namjerava otvoriti  izložbeni salon. Firma Go pack proizvođač kartonske ambakaže i pekara "Cvijeta" u Vijaci su također otvorile svoje nove proizvodne pogone.
Konjic je priznanje poslovnog portala Indikator.ba za najbolji poslovni potez u 2023.godini zaslužio zahvaljujući otvaranju fabrike  japanske korporacije Tsubaki Nakashima sa 350 novouposlenih. To je svjetski centar za proizvodnju konusnih vijaka za autoindustriju i željeznice. Biznismeni iz Japana u ovom događaju prepoznali su spremnost Konjica za prihvatanje novih investitora te su nakon ovog događaja uslijedile posjete i razgovori o mogućnostima novih ulaganja. Istovremeno gradonačelnik Konjica Osman Ćatić pokrenuo je razgovore sa uglednim Konjičanima koji žive i uspješno rade u inostranstvu kako bi razmotrili nove mogućnosti za ulaganje. Tim povodom u Konjicu je boravio u svijetu poznati biznismen (Konjičanin) Luka Rajić - izvjesno novi investitor u razvoj turizma u gradu na Neretvi.
Skoro će decenija kako poslovni portal indikator.ba u okviru vlastitog i zaštićenog, neprofitnog, nevisnog i transparentnog  projekta i propisanih kriterija svake godine bira i najbolje poslovne poteze u regiji, Evropi i ostatku svijeta, te u finansijskom sektoru i turizmu u BiH. Listu najboljih u tim kategorijama objavićemo u prvim danima nove 2024.godine. Svečana ceremonija dodjele priznanja planirana je za početak proljeća.

Projekat se reralizuje u saradnji sa Privrednom komorom Federacije BiH i uz podršku kompanije dm drogerie markt u BiH i Mikrokreditne organizacije Partner. Medijski ga prati  BH radio 1.

Foto: Sa jedne od ranijih dodjela priznanja - Indikator.ba

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.