NAJBOLJI POSLOVNI POTEZ

Najbolji poslovni potez reklamni slogan ćevabdžinice u Travniku

Najbolji poslovni potez reklamni slogan ćevabdžinice u Travniku

Marketinški slogan čevabdžinice "Hari" iz Travnika po izboru portala Indikator.ba je najbolji je poslovni potez u mjesecu januaru ove godine. Reklamna poruka: “Jedina zaslužna desetka iz Travnika“ ispisana na bilbordima postavljenim u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova nasmijala je mnoge Bosance i Hercegovce ali i naljutila neke članove akademske zajednice u Travniku.

Nastala je kao reakcija na činjenicu da u ovom gradu ima veliki broj univerziteta i na šalu o tome da se fakultetska diploma ovdje može dobiti dok čekate porciju ćevapa, a titula magistra nakon što još malo prošetate. 
Među najboljim poslovnim potezima u BiH u prvom mjesecu ove godine je i dolazak švicarske kompanije ABB u Bosnu i Hercegovinu gdje su preuzeli vlasništvo nad kompanijom "Meshmind". ABB je svjetski tehnološki lider u elektrifikaciji i automatizaciji, a "Meshmind"  uspješna domaća kompanija koja se bavi softverskim uslugama. Kako je najavljeno zajedno će proširiti svoje mogućnosti istraživanja i razvoja vještačke inteligencije i industrijskog interneta stvari. Ova akvizicija je rezultat uspješnog rada spomenute domaće kompanije čiji su osnivači Davor Stanković, Kenan Hodžić, Armin Hamzić i Koppl Felix.
Među lokalnim zajednicama dobrim poslovnim potezima na početku 2024. godine pažnju je privukla općina Kreševo. Iako prostorno mala općina iz godine u godinu bilježi velike investicijske priče kroz koje ulagači otvaraju nove proizvodne pogone i zapošljavaju ljude. Vijesti koje su objavljene tokom prošlog mjeseca nagovještavaju nastavak trenda kojim se ova lokalna zajednica pozicionira na mapu velikih i, u regionalnom i europskom smislu, značajnih lokacija za pokretanje biznisa. Općinski načelnik Renato Pejak s tim u vezi posebno ističe ubrzanu izgradnju poslovnog inkubatora koji će, slijedom sličnih iskustava sa Zapada, biti motor pokretač razvoja malog poduzetništva; razvijanje aktivnosti na daljnjem prometnom uvezivanju, osobito sa susjednim Kiseljakom, te intenziviranje stambena izgradnja kao "lijek" za demografski oporavak.
Analitičari portala Indikator.ba su kao najbolji poslovni potez u januaru u regiji izdvojili početak proizvodnje prvog broda koji će pokretati vodionik u brodogradilištu u Rijeci.

U Evropi najbolji potez je uvođenje četverodnevne radne nedjelje u Njemačkoj, a u ostatku svijeta ugovor o saradnji Sjedfinjenih Američkih Država i Japana o razvoju vještačke inteligencije u oblasti vojnih bespilotnih platformi. To će kako je saopšteno u potpunosti promijeniti doktrinu vazdušnog ratovanja. Pojedini mediji su saopštili da je vrijednost ugovora 14 milijardi američkih dolara.
Ovo je deveta godina kako portal Indikator.ba analizira i rangira poslovne poteze kompanija i biznismena i na kraju kalendarske godine proglašava najbolje nagrađujući ih specijalnom diplomom. Izbor je transparentan, nezavisan i neprofitan što uz ostalo značli da prijedloge na za najbolje poteze mogu dostavljati čitaoci portala ali i drugi.

Prijedlozi se ravnopravno tretiraju sa onima koje svakog mjeseca kandidiraju i javno objavljuju analitičari angažovani na ovom projektu.

Podršku u konačnom izboru analitičarima pružaju članovi konsultantskog tima ugledni ekonomisti i stručnjaci iz zemalja regije.
Projekat izbor najboljeg poslovnog poteza u BiH, regiji, Evropi i ostatku svijeta realizuje se u partnerstvu sa Privrednom komorom Federacije BiH i uz podršku kompanije drogerie markt dm u BiH i Mikrokreditne organizacije Partner. Medijski partner je BH Radio 1.
Pripremio: Hajdar Arifagić
 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.