NAJBOLJI POSLOVNI POTEZ

Ovo su najbolji poslovni potezi u finansijskom sektoru u BiH u 2023.

Ovo su najbolji poslovni potezi u finansijskom sektoru u BiH u 2023.

Naša Banka a.d. Banja Luka, Aircash i Raiffeisen Bank BiH povukli su najbolje poteze u finansijskom sektoru u 2023. godini u Bosni i Hercegovini u izboru portala Indikator.ba.

Analitički tim portala ocijenio je da je emitujući prvu emisiju “zelenih” obveznica na domaćojh berzi ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i regionu, Naša Banka donijela najkvalitetniju poslovnu odluku među finansijskim institucijama BiH.

Ovaj pionirski korak označava povjerenje u domaće tržište kapitala koji može uticati na buduće značajnije prepoznavanje potencijala koje ESG obeznice mogu imati u energetskoj tranziciji BiH.

Banka se na ovaj načim pozicionirala kao važan igrač u energetskoj tranziciji, što je potvrdila i uspješnom drugom emisijom “zelenih” obveznica” koja je realizovana nedavno.

Vodeći digitalni novčanik na tržištu u srednjoj i jugoistočnoj Europi, hrvatski startup Aircash, zavrijedio je pažnju analitičkog tima Indikator.ba odlukom da uđe na tržište Bosne i Hercegovine.

Aircash je pred sam kraj 2023. godine osnovao kompaniju u Banjaluci Aircash AC d.o.o. slijedom donošenja Zakona o elektronskom novcu u Republici Srpskoj kojim se omogućava poslovanje društava za izdavanje elektronskog novca.

Na ovaj način Aircash bi trebao biti prva nebankarska institucija u Bosni i Hercegovini, a licencu bi prema najavama regulatora mogao dobiti od kraja godine.

To je na konferenciji Ddays u aprilu najavio Hrvoje Ćosić, direktor Aircasha iz Hrvatske, kazavši da će ova kompanija zainteresovanima nuditi svoje ključne usluge.

Ovo bi trebalo označiti i pojavu prve konkurencije bankama na izrazito bankocentričnom tržištu Bosne i Hercegovine.

Indikator.ba je Raiffeisen Banka nagradio kao odgovornog bankara koji predano radi na održivosti i razvijanju zelenih finansijskih proizvoda.

Banka je svoje zelene aktivnosti uskladila su ciljevima matične grupacije u Austriji i pritom postigla zapažene rezultate. Osim toga Banka je napravila i neke praktične korake u vlastitom okruženju potvrđujući ulogu lidera u zelenoj tranziciji.  Između ostalog, postavila je punjače za električna vozila ispšred svojih objekata u Sarajevu i Mostaru, ali i napravila za ovdašnje prilike neobičan potez, koji je u javnosti ostao malo zapažen – svim svojim zaposlenicima nabavila je električne trotinete i tako podstakla manju upotrebu automobila. Banka je također pokrenula i aktivnost postavljanja solarnih panela na svojim objektima.

Indikator.ba realizuje projekt Izbora najboljeg poslovnog poteza u partnerstvu sa Privrednom/Gospodarskom komorom Federacije BiH, uz sponzorsku podršku kompanije drogerie markt dm u BiH i Mikrokreditne fondacije Partner i medijsko partnerstvo BH Radija 1.

Foto: Indikator.ba

 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.