NAJBOLJI POSLOVNI POTEZ

NAJBOLJI POSLOVNI POTEZ:  Investicija Lidla od 100 miliona euro

NAJBOLJI POSLOVNI POTEZ:  Investicija Lidla od 100 miliona euro

Početak izgradnje logističkog centra njemačke kompanije Lidl u blizini Sarajeva - u koji će biti uloženo 100 miliona euro, a kad počne rad zaposliti 200 mladih i nezaposlenih - najveća je investicija u Bosni i Hercegovini u prvoj polovini ove godine i najbolji poslovni potez po ocjeni portala Indikator.ba. Nastavljajući projekat izbora najboljih poslovnih poteza u BiH, regiji, Evropi i ostatku svijeta za 2024.godinu analitičari portala sačinili su analizu poslovnih uspjeha u privredi i evidentirali one koji će na kraju godine konkurisati za priznanje Indikatora.ba.
Među najbolje poslovne poteze u BiH uvrštena je odluka Grada Zenice i gradonačelnika Fuada Kasumovića da obnovi Sajam ZEPS, do prije nekoliko godina jednu od najboljih privrednih manifestacija ove vrste u BiH. Nadalje to je i odluka Federracije BiH da dopunama Zakona o radu studentima omogući zapošljavanje na određeno vrijeme od čega će i oni i poslovna zajednica imati značajnu korist.
Odluka tuzlanskog Interkonzuma (bavi se iznajmljivanjem i upravljanjem nekretninama) da kupi zaplijenjenu pokretnu i nepokretnu imovinu naprasno ugašene Modne konfekcije Olimp iz Gračanice Indikator.ba također smatra dobrim poslovnim potezom. Baš kao što je i odluka Adnana Telalovića vlasnika firme ATT iz Gornjeg Vakufa da kupi firmu u Njemačkoj i proizvodnju (prerada metala) preseli u novu tvornicu u poslovnoj zonu Batuški lug.
Sudeći prema primjerima koji slijede jedan broj bosanskohercegovačkih kompanija se uspješno nosi sa svjetskim trendovima u tehnologiji i proizvodnji. KS Aluminium iz Širokog Brijega u pogon je pustio modernu visokotehnološku proizvodnu tvrtku za proizvodnju aliuminijskih i PVC vrata, prozora, profila loja je rezultat uspješnog poslovnog povezivanja Knerr-Sudfenster i Soldo Metali. I Alloy Wheels iz Jajca (bavi se proizvodnjom automobilskih felgi) napravio je sličan potez: otvorio je pogon kakvih u svijetu ima samo četiri. I oni su uvršteni na listu za izbor najboljih.
Nesvakidašnju investiciju i rijedak potez: preuređenje i rekultivaciju napuštenog rudokopa u turističku destinaciju započeo je Lager iz Posušja s namjerom da ga ozeleni i opremi u sportsko-rekreativni centar sa jezerima, plažama i drugim sadržajima. Na listi među najboljim je i potez kompanije Alma Ras iz Olova jer je postala pionir BiH u kreaciji i primjeni digitalnog pasoša proizvoda - direktive koja će biti obavezan pratilac svakog proizvoda koji izlazi na tržište Evropske unije. 
Među investicijama stranih kompanija u postojeće firme u BiH poseban značaj ima ulaganje američke kompanije Modulus od 6,3 miliona KM u banjalučku start up tvrtku ACX što označava prekretnicu  i novu eru za domaću i regionalnu kripto scenu.
Konačno najboljim potzezom u minulim mjesecima analitičari portala Indikator.ba smatraju i namjeru Milenka Bijelića, vlasnika kompanije Malbex Wbi da u Srebrenici otvori tvornicu za proizvodnju pomfrita što podrazumijeva otkup domaćeg krompira i novo zapošljavanje.
Analitičari su pripremili i izvještaj o najboljim poslovnim piotezima u regiji, Evropi i ostatku svijeta što će biti objavljeno u narednim danima.
Priredio: Hajdar Arifagić 
  

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.