NAJBOLJI POSLOVNI POTEZ

NAJBOLJI POSLOVNI POTEZ: Prvi brod na pogon vodonika

NAJBOLJI POSLOVNI POTEZ: Prvi brod na pogon vodonika

Četrnaest partnera iz sedam zemalja okupljenih u zajedničkom projektu sa riječkom tvrtkom Lursen Design Centrom Kvarner (Rijeka) i Jadrolinija projektovat će i proizvesti prvi putnički brod pogonjen zelenim vodonikom čime se u pomorskom saobraćaju  implementira održivi i neutralni sistem goriva. Vrijednost projekta je 18,9 miliona euro. Dogovor o tome portal indikator.ba označio je kao najbolji poslovni potez u regiji u proteklim mjesecima ove godine.
Osim ovog među kandidate za priznanje  portala za najbolji poslovni potez u 2024.godini analitičari indikatora,ba nominovali su istorijsko dostignuće farmaceutske kompanije Alkaloid iz Skoplja koja je prva u svijetu patentirala prvi omeprazol u tečnom stanju a koristi se u tretmanu refluksnog ezofagitisa i gastroezofagealne  bolesti kod male djece koja ne mogu gutati tablete. To je za Alkaloid ujedno i prvi međunarodni patent za lijek koji se već nalazi u prodaji.
Srbija je odlučila da pokrene sistem  eBolovanja koji bi trebalo da suzbije otvaranje lažnih bolovanja i omogući poislodavcu da ima uvid u zdravstvenu dokumentaciju radnika. Na ovaj način nadležne komisije će lakše i odgovornije zaposlenima odobravati bolovanje od 30 dana što će sve zajedno doprinijeti smanjenje zloupotreba. Indikator.basmatra da je to vrijedan i poučan potez.
Uvođenjem, odnosno korištenjem istog TAG uređaja na autocestama u BiH i Hrvatskoj ove dvije susjedne države napravile su značajan potez u ubrzavanju  prometa, smanjenju zadržavanja i neprijatnosti pri plačanju cestarine.  Afirmišući na ovaj način taj bilateralni dogovor Indikator.ba u okviru izbora najboljeg poslovnog poterza u regiji želi podstaći i na druge oblike međudržavne saradnje u poslovanju.
Najbolji potez u Evropi u analiziranom periodu napravile su Švicarska, Norveška, Island i Lihtenštajn koje će na bazi  prvog trgovačkog sporazuma u Indiju investirati 100 milijardi dolara. To će u značajnom obimu povećati njihovu međusobnu spoljnotrgovinsku razmjenu. Nema sumnje da će rečena investicija"pogurati" Indiju da do 2030.godine bude treća najveća ekonomija svijeta.
Odluka Wolksvagena da u Brazilu investira 1,8 milijardi američkih dolara i uvede 16 novih proizvoda, što će ovoj državi omogućiti ubrzanu elektrifikaciju autosaobraćaja, najveća je investicija neke evropske tvrtke na tržištu u ostatku svijeta za prvih šest mjeseci ove godine a time i jedan od najboljih poslovnih poteza na starom kontinentu po izboru Indikator.ba.
Takvu nominaciju dobila je i italijanska firma Eni koja je u teritorijalnim vodama Kipra uspjela pronaći zemni plin. S obzirom na nastojanje Evrope da smanji zavisnost od uvoza tog energenta iz Rusije ovaj pronalazak ima ne samo poslovni već i strateški značaj.
Među najavljenim ili započetim investicijama u svijetu u minulim mjesecima ove godine analitičari su se opredjeliuli da na listu najboljih poslovnih poteza evidentiraju ulaganje Koreje od 400 milijardi USD  u proizviodnju čipova i Nokiju za investicijski plan "težak" 360 miliona eura a također se odnosi na istraživanje i projektovanje mikročipova. Kada su u pitanju preuzimanja kompanija u ostatku svijeta kao najatraktivnije evidentirano je preuzimanje US Steela za koji je japanski Nippon Steel izdvojio 14,9 milijardi dolara i to platio u gotovini!? Japanci su u ovom poslu pobijedili velike rivale Cleveland Cliffa, ArcelorMittal i Nucor a američki predsjednik Joe Biden izrazio protivljenje ovom poduhvatu.
Indikator.ba će i u narednim mjesecima analizirati i rangirati ovakve poslovne poteze.  

Priredio: Hajdar Arifagić

Ilustracija: Jadrolinija
 

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.