EKONOMIJA

U Neumu sve više turista iz Hrvatske, osoblje stiže iz Nepala

Sve više rezeracija dolazi iz Hrvatske, dva luksuzna hotela posegnula za uvozom radne snage

U Neumu sve više turista iz Hrvatske, osoblje stiže iz Nepala

Turistički radnici u jednom bosanskohercegovačkom gradu na moru, Neumu, prezadovoljni su predsezonom, obećavajućom sezonom, a već kažu, pripreme teku i za postsezonu.

Novitet na neumskim plažama su turisti iz Hrvatske, koji su se zbog previsokih cijena u matičnoj državi odlučili na ljetovanje u Bosni i Hercegovini. 

- Dolazi nam dosta rezervacija iz Hrvatske jer ovdje mogu uživati u kvalitetnom odmoru po puno pristupačnijim cijenama i s manjim budžetom ostvariti puno veći broj dana nego što bi mogli ostvariti u nekim hrvatskim gradovima, ističe za FTV Branimir Butigan, predsjednik Udruge hotelijera Neum.

Osim gostiju iz Hrvatske ove godine novitet je i uvozna radna snaga.  Zbog povećanja opsega posla pojedini vlasnici hotela odlučili na uvoz radnika iz Nepala. Kako pojašnjava Tomislav Lovrić, vlasnik dva luksuzna hotela u Neumu, na ovu odluku se odlučio jer već godinama ima problem s brojem radnika u sezoni.

- Falilo nam je pet-šest ljudi za cijelu sezonu i kako je taj trend dovođenja radnika iz Nepala, Filipina i Indije zavladao u Hrvatskoj, s nekim prijateljima i poznanicima sam odlučio probati i sam. Došlo mi je sedam žena iz Nepala s kojima sam prezadovoljan, dodaje Lovrić.

Ističe i da je ovakav pristup traženja radne snage budućnost, s obzirom na to da sve više mladih napušta Bosnu i Hercegovinu i teško je osigurati stalne radnike. 

Ljetovanje u Neumu za ovu godinu skuplje je za nekih 15 posto, što nije utjecalo na dolazak gostiju i odličnu predsezonu koju su imali turistički radnici. Ipak, oni koji su zatečeni na plažama, kažu da su ljetovanje zbog cijena morali skratiti, javlja Federalna televizija.

Foto: Pixabay

 

 

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.