EKONOMIJA

Inflacija u Bosni i Hercegovini stagnira

U julu nije zabilježena promjena nivoa cijena u odnosu na juni, dok je na godišnjem nivou rast iznosio 1,8 posto

Inflacija u Bosni i Hercegovini stagnira

U julu 2024.godine nije zabilježena promjena nivoa cijena proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u odnosu  prethodni mjesec, pokazali su podaci Agencije za statitsiku BiH.
Na godišnjem nivou u julu 2024. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine indeks potraošačkih cijena viši je za 1,8 posto.
Na mjesečnom nivou zabilježen je rast cijena u odjeljcima Alkoholna pića i duhan za 0,7%, Namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 0,3%, Zdravstvo za 0,6%, Prijevoz za 1,1%, Rekreacija i kultura za 0,8%, Restorani i hoteli za 0,3% te Ostala dobra i usluge za 0,1%.
Istovremeno, pad cijena registrovan je u odjeljcima Hrana i bezalkoholni napici za 0,4% te Odjeća i obuća za 5,0%. 
U periodu januar-juli 2024. u odnosu na isti period 2023. godine rast potrošačkih cijena iznosio je 1,9 posto. 

Najveći generatori rasta cijena bili su restorani i hoteli, gdje je registrovan rast od 7,9 posto, potom ostala dobra i usluge (lična njega, lični predmeti druge namjene, osiguranje, finansijske i ostale usluge) 5,1 posto, rekreacija i kultura 4,1 posto, itd.

Sudeći  po statističkim podacima, hrana i bezalkoholna pića ( rast u prvih sedam mjeseci od 1,3 posto) i usluge prijevoza ( rast od 1,6 posto) nisu više, kao što je to bio slučaj doskora, glavni motori inflacije iako i dalje na nju utiču.

Foto: Pixabay

 

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.