EKONOMIJA

Vlada Crne Gore uvodi granicu za kamate na potrošačke kredite

Biće ukinute i naknade za obradu i prijevremenu otplatu stambenih kredita

Vlada Crne Gore uvodi granicu za kamate na potrošačke kredite

Vlada Crne Gore ove sedmice treba da utvrdi prijedlog zakona o potrošačkim kreditma kojim će biti ukinute naknade za obradu i prijevremenu otplatu stambenih kredita, a biće uvedena i najviša dozvoljena efektivna kamatna stopa na potrošačke kredite.

U potrošačke kredite računaju se – stambeni krediti, gotovinski nenamjenski krediti, gotovinski krediti za penzionere, hipotekarni krediti, krediti za rekonstrukciju i adaptaciju, krediti za refinansiranje, krediti za kupovinu motornog vozila i krediti za obrazovanje.

Uz to, uvode se novine u dijelu procjene kreditne sposobnosti potrošača tako da su kreditori sada obavezni da uspostave procedure za rano prepoznavanje potrošača koji bi mogli imati poteškoće u plaćanju, te da uspostave kontakte s njima kako bi se pronašla najbolja rješenja za nastavak otplate kredita. Novina je i da prije pokretanja izvršnog postupka, kreditori moraju pokušati da postignu dogovor s potrošačima o naplati obaveza, što uključuje obavezu da kreditor predloži mjere za olakšanje otplate ugovora u takvim okolnostima.

Kod stambenih kredita predviđeno je da nakon zaključenja ugovora o kreditu, kreditor ne može jednostrano uvoditi nove naknade, niti može povećati naknade koje su postojale u trenutku zaključenja ugovora o kreditu.

“Evropska komisija je, u julu 2024. godine, dala pozitivno mišljenje na Predlog zakona o potrošačkim kreditima u cjelosti, čime je i inicijativa Centralne banke prema Ministarstvu ekonomskog razvoja, kao predlagaču zakona, potvrđena kao dobra evropska praksa”, rečeno je juče zvanično iz CBCG, izviejstile su "Vijesti.

Generalni sekretar Udruženja banka (UBCG) Bratislav Pejaković je prije dva dana saopštio da su iz medija saznali za ovaj prijedlog zakona u koji nijesu imali uvid, te da niko ne osporava primjene EU direktiva, međutim, iste se preuzimaju iz značajno pravno i ekonomski uređenijih sistema, tako da trebaju prijelazni period i pripremu adekvatnu na nivou sistema, uz uklanjanje ili značajno smanjenje rizika poslovanja.

“To zakonsko rješenje zasnovano je, dakle, na tržišnom principu i njime se ne vrši administrativno ograničavanje kamatnih stopa, već se, na ovaj način, utiče samo na ekstremno visoke kamatne stope i osigurava viši stepen zaštite potrošača”, naglasili su iz CBCG.

Prosječnu ponderisanu efektivnu kamatnu stopu na stanje svih potrošačkih kredita upisanih u kreditni registar utvrđuje CBCG na kraju svakog kvartala i objavljuje je na svojoj internet stranici.

Foto: Pixabay

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.