EKONOMIJA

Nijemci vratili bh. šljive: Za sve je kriva granica!

Čeka se i po dva dana, voće i povrće propada, žale se izvoznici

Nijemci vratili bh. šljive: Za sve je kriva granica!

Prevoznici lako kvarljive robe, šljive, krastavaca, maline, gomilaju gubitke zbog zadržavanja na graničnim prijelazima sa Hrvatskom, a gube i kupce na inostranom tržištu jer robu ne stižu isporučiti u dogovorenom roku.
Broj graničnih prijelaza Bosne i Hercegovine s pomenutom susjednom zemljom nije mali, ali samo na prijelazima Gradiška i Bijača postoje svi neophodni inspekcijski organi za pregled robe biljnog i životinjskog porijekla. Zbog toga se, naročito kada prispiju voće i povrće, stvaraju velike gužve jer lako kvarljiva roba zahtijeva pregled fitosanitarne inspekcije, čije je radno vrijeme u Hrvatskoj od sedam do 15 sati i to isključivo radnim danima.

- Čeka se i po dva dana, voće i povrće propada. Nedavno je bio slučaj da su iz Njemačke vratili u BiH pošiljku šljive jer je kasnila, a samim tim je i lošiji kvalitet. Oni su nemilosrdni, ako to ne dođe u vrijeme dogovoreno sa kupcem, odmah traže drugog, sigurnijeg. Proizvođači nisu sigurni kada da će njihova roba stići. Ta roba bi morala imati prioritet, a nema ga. Ne radi se ni o puno kamiona, ali kada upadnu u kolonu koja bude duga i po nekoliko kilometara, dan je propao. Čekaj sljedeći, pa kad ćeš doći na red, pa je li neko upao preko reda, pa ko je čiji miljenik koji mora proći prije, kaže nam predsjednik Udruženja voćara RS-a Dragoja Dojčinović.
U našoj zemlji zamjeraju Hrvatskoj,govoreći da komšije ne žele da saradnju, a ima i onih koji se ne ustručavaju reći da zadržavaju našu robu da bi prodali svoju. Svakako, mora se imati u vidu da se ne radi samo o granici sa Hrvatskom nego da je to ujedno granica sa EU.

U Vanjskotrgovinskoj komori kao jedno od rješenja vide i redefinisanje statusa pojedinih graničnih prelaza.

"Većina proizvođača odustaje od izvoza prema EU. Tražim da se iznađe model otvaranja dodatnih graničnih prelaza sa svim inspekcijskim kontrolama kako bi se protok robe prema EU nesmetano odvijao", navela je zastupnica Indira Omeragić na jednoj od sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, prenosi Oslobođenje.

Foto: Pexels

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.