EKONOMIJA

Novi inflatorni talas: Poskupljuju brašno, kafa...

Kao rezultat kretanja na svjetskim berzama veće cijene brašna i kafe već u prvim danima oktobra

Novi inflatorni talas: Poskupljuju brašno, kafa...

Novi inflatorni talas zapljusnut će nas a izvjesno je da sa< prvim danima oktobra slijede nove veće cijene brašna i kafe.

Cijene brašna u narednim danima trebalo bi da porastu za deset odsto, ali to zasad neće uticati na cijene hljeba i pekarskih proizvoda.
Naime, kako su istakli sagovornici portala "Nezavisne", do rasta cijene brašna dolazi zato što cijene pšenice rastu na berzama.

Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara Republike Srpske, ističe za "Nezavisne novine" da je na berzama došlo do skoka cijene pšenice, te da se tona pšenice zavisno od kvaliteta kreće od 190 do 270 evra.

"Tako bi cijene brašna u narednom periodu trebalo da budu više za 10 odsto nego što su sada", kazao je Kos i istakao da bi vreća brašna od 25 kilograma trebalo da poskupi za dvije marke.
"Do rasta cijene došlo je zato što smo ove godine imali jak loš rod, jako loš kvalitet na domaćem tržištu ove žitarice, tako da kvalitetniju pšenicu moramo uvoziti", kazao je Kos.

Zbog rasta cijene sirove kafe na svjetskim berzama, ali i zbog manjka na tržištu, i u BiH se očekuju više cijene omiljenog napitka bh. stanovnika, ističu naši sagovornici i dodaju da će od oktobra pola kilograma kafe koštati od 11 do 11,5 maraka.
 Naime, kako je za "Nezavisne novine" rekao Momčilo Banjac, direktor pržionice kafe "Minea" iz Gradiške, cijene sirove kafe na berzi u proteklom periodu išle su naviše i pred njima je turbulentno vrijeme, te da tona sirove kafe sada košta 5.000 dolara.

"Sirove kafe nema na tržištu zbog suša koje su pogodile Brazil, a cijena je veoma visoka. Svi proizvođači u Srpskoj su za naredni period najavili poskupljenje za 10 odsto", kazao je Banjac i dodao, ukoliko se nastavi ovakva situacija sa kafom, da se može očekivati dodatni skok cijena.

"U narednim danima, odnosno od oktobra, očekuje se da pola kilograma kafe dostigne cijenu od 11 do 11,5 maraka, zavisno od proizvođača", ističe Banjac.

Mitar Samardžija, direktor "Bom impeksa", čiji je najprepoznatljiviji brend OM kafa, kazao je za "Nezavisne novine" da  očekuje u narednom mjesecu da cijena kafe od pola kilograma dostigne nivo od 11 do 11,5 maraka, ali  i da se  cijena kafe određuju pod uticajem mnogih faktora.

"Uključujući ponudu i potražnju, vremenske prilike i špekulacije na tržištu, a za proizvođače kafe, troškove proizvodnje, radne snage i transporta, sve to igra značajnu ulogu u određivanju cijena kafe", kazao je  Samardžija.

Inflacija Bosni i Hercegovini je u augustu uvećana za 0,5 posto u odnosu na juli, ali je na godišnjem nivou,kao rezultat baznog efekta pala na 1,3 posto, što je najniže u posljednje tri i po godine-

Međutim,  na mjesečnom nivou došlo je  do porasta indeksa potrošačkih cijena za 0,5 posto, a u Federaciji BiH, gdje je poskupjela električna energija, za 0,8 posto. Cijene hrane i prijevoza ponovo su generatori koji utiču na porast cijena,  a s obzirom na svjetska tržišna kretanja i domaće prilike treba očekivati infllatorni rast.

Na obnovljene inflatorne pristike ovih dana upozorio je EBRD sugerišući ekonomijama da se prilagođavaju ovom iaazovu.

Foto: Pexels

 

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
1.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.