EKONOMIJA

Karamujić: Izmjena zakona o PDV-u dovest će do poskupljenja stanova

U postojećem vrlo malom segmentu novogradnje povećat će se dodatno cijena novoizgrađenih stanova

Karamujić: Izmjena zakona o PDV-u dovest će do poskupljenja stanova

Izmjena zakona o PDV-u na stanove, koja se priprema u Bosni i Hercegovini, dovest će do poskupljenja stanova, upozorava profesor dr. Muharem Karamujić sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

- U ukupnom tržištu stanova, novogradnja je jedan veoma mali dio, čak dobrano ispod jedan posto. Primjera radi, tokom prošle godine izgrađeno je 400 do 450 jedinica u novogradnji a to je u odnosu na ukupno tržište od oko 500 – 600. hiljada stanova izuzetno mali broj. Šta onda dobivamo ovom mjerom u industriji stanogradnje u kojoj je krivulja ponude apsolutno fiksna jer se porastom potražnje ne može uticati na ponudu, ako znamo da je vrijeme potrebno za novu zgradu u prosjeku godinu i po do dvije. Dakle, učenici u trećem i četvrtom razredu srednje ekonomske škole i studenti znaju da ukoliko se potražnja poveća a ponuda ostane ista to rezultira povećanjem cijena. Dakle u tom vrlo malom segmentu novogradnje povećat će se dodatno cijena novoizgrađenih stanova i oni će u stvari dodatno poskupjeti, objasnio je za Hayat TV reakciju tržišta po pravilima ekonomije profesor Karamujić.
Predstavnici klubova stranaka koje čine većinu u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine uputili su i formalno u parlamentarnu proceduru dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kojim je predviđeno vraćanje 17 posto PDV-a onima koji prvi put kupuju nekretninu za stanovanje.
U obrazloženju, ali ne i u samim dopunama Zakona, navedeno je da bi se povrat odnosio na 40 kvadrata stambenog prostora za kupca i na 15 kvadrata za svakog člana domaćinstva koji ovo pravo nisu ostvarili, što znači da bi, na primjer, tročlana porodica imala pravo na povrat PDV-a ako kupuje stan od 70 kvadrata. Propise kojim se sve precizira treba donijeti Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine.

Foto: Printscreen - Hayat
 

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.