EKONOMIJA

Srbija prvi ut u istoriji dobila investicioni kreditni rejting

Agencija Standard&Poor's podignula kreditnu ocjenu na investicioni BBB nivo

Srbija prvi ut u istoriji dobila investicioni kreditni rejting

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je Srbija prvi put u istoriji dobila takozvani investicioni kreditni rejting, što predstavlja prekretnicu za ekonomski razvoj države.
Vučić je naveo da je jedna od najkredibilnijih agencija za kreditni rejting “Standard&Poor's” objavila najnoviji izvještaj o pregledu srpske ekonomije, u kojem je kreditni rejting Srbije podignut na nivo BBB, čime je međunarodna ocjena ove zemlje prvi put dostigla nivo investicionog ranga.

Predsjednik Srbije istakao je da podizanje rejtinga otvara vrata nižim troškovima finansiranja, većem pristupu međunarodnim tržištima kapitala i povećanom povjerenju investitora.
On je naveo da će srpske kompanije od sada lakše, brže i pod povoljnijim uslovima moći da privlače strane investicije, čime se krči put za rast, inovacije i otvaranje novih radnih mjesta u različitim sektorima privrede.

– Postoje investitori koji već neko vrijeme žele da ulažu u Srbiji zbog napretka koji ostvarujemo, ali u njihovim mandatima se navodi da mogu da investiraju samo u zemlje investicionog ranga. Sada smo i njima otvorili vrata – rekao je Vučić.

On je objasnio da investicioni rejting signalizira međunarodnim investitorima da je Srbija stabilna i atraktivna destinacija za ulaganje sa niskim rizikom, odnosno visokom sigurnošću i izvjesnošću za obavljanje investicionih aktivnosti.

Srbija je sada jedina zemlja kandidat za članstvo u EU koja ima investicioni rejting.

Foto:Pixabay

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.