Agencija za sigurnost hrane BiH dodijelila je Udruženju poljoprivrednika općine Fojnica oznaku zemljopisnog porijekla za fojnički krompir, koji se zbog posebnih agroekoloških uvjeta izdvaja po kvaliteti i okusu.
“Oznaka je priznanje našim proizvođačima, ali i garancija potrošačima da kupuju vrhunski proizvod iz Fojnice. Sada će se za naš krompir čuti i izvan granica regije”, istaknula je Lamija Durić, predsjednica Udruženja za Večernji list.
Fojnički krompir, bogat suhom tvari i specifične “kestenjaste” strukture, pridružio se prestižnom društvu proizvoda poput livanjskog sira i bamije iz Brčkog. U regiji Srednje Bosne u toku je i postupak zaštite vlašićkog sira.
“To je veliko priznanje najprije našim proizvođačima. Oznakom koju smo dobili na dobitku su i potrošači koji će biti sigurni da je u pitanju proizvod iznimne kvalitete i okusa proizveden u Fojnici. Mi koji živimo na ovim prostorima znamo da je poseban, a sad će se, sigurna sam, za njega znati i u drugim dijelovima BiH, ali i izvan nje, što je dodatan poticaj razvoju proizvodnje fojničkoga krompira”, kazala je Durić, koja je reaktivirana prije dvije godine i okuplja 20-ak poljoprivrednih proizvođača s područja ove srednjobosanske općine.
Foto: Pixabay