EKONOMIJA

Razloga za rast kamatnih stopa za sada nema

Razloga za rast kamatnih stopa za sada nema

Ekonomska oluja iz Europe lako bi mogla uzburkati i našu zemlju. Novo povećanje kamatnih stopa značilo bi manja ulaganja, lijek za inflaciju, ali za bh. građane i dalje manje novca u kućnom budžetu. Za sada, situacija je stabilna, ali garancija da do povećanja neće doći - nema.

Naime, bankama je ostavljena mogućnost pojedinačnog djelovanja, prenosi Federalna.ba.

Konvertibilna marka fiksno je vezana za euro, pa odluke ECB-a imaju efekat prelijevanja na ekonomiju BiH. Razvijene svjetske ekonomije, među arsenalima oružja u borbi protiv inflacije, služe se povećanjem kamatne stope. Zbog slabašne ekonomije, to oružje, upozoravaju stručnjaci, BiH nema.

- Što se tiče BiH, povećanje kamatne stope ECB-a se odražava samo na kredite, ali ne i na depozite, što nije dobro za inflaciju. Na kredite u prvim godinama nešto više, a sad se ovo povećenje neće i ne može značajno odraziti na kredite, ističe Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH. Direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić napominje kako razloga za značajan rast kamatnih stopa u BiH nema - monetarna politika u BiH nije tako kreativna kao politika razvijenih ekonomija.

Na pitanje hoće li doći do rasta kamatnih stopa, iz Centralne banke BiH uvjeravaju da je odgovor negativan. Opravdanost vide u statističkim podacima koji ne ukazuju na značajnije povećanje kredita. No, uz optimistične vijesti, ne garantuju i sigurnost, jer će banke imati svoj razlog i mogućnost povećanja kamatnih stopa: - Potrebno je istaći da se komercijalne banke u BiH gotovo u potpunosti oslanjaju na domaće izvore finansiranja, a koji nisu usko vezani uz referentne kamatne stope sa ino tržišta. Vjerovatnoća za nagli porast kamatnih stopa na bh. bankarskom tržištu u narednom periodu je i dalje veoma mala. 

Foto: CBBiH

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.