EKONOMIJA

Stotinu solarnih elektrana ulazi u pogon

Stotinu solarnih elektrana ulazi u pogon

Nema više nikakvih pravnih prepreka da se u Federaciji Bosne i Hercegovine u što je moguće kraćem roku u pogon stavi oko stotinu novoizgrađenih solarnih elektrana, čemu dvije elektroprivrede već duže vremena pružaju otpor sakrivajući se iza činjenice da za to nema zakonskih uslova. Tih prepreka ustvari nije ni bilo na šta upućuje i nedavno doneseni set federalnih zakona o elektroenergetici.

Tražeći komentar o tome u Bosanskohercegovačkom komitetu Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE saznajemo da je izdavanje dozvola za priključenje novih solarnih elektrana isključiva obaveza  elektrodistribucija od kojih se očekuje da energičnije i odgovornije rade na tom poslu.

- U novoj upravi Elektroprivrede BiH vođenje elektrodistribucije bi trebalo da preuzme Edisej Sjerotanović za kojeg vjerujemo da će veoma brzo pokrenuti takve aktivnosti, izjavio je za portal Indikator.ba Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE. Na skupovima ovog strukovnog udruženja u proteklih godinu dana u više navrata upozoravano je na problem neizdavanja dozvola i priključaka za nove solarne elektrane čime su njihovi investitori obeshrabreni a potencijalni praktično odbijani.

Stotinjak novih elektrana ukupne snage oko 50 mergavata je ozbiljan potencijal u sveopštem nastojanju da se u Bosni i Hercegovini dekarbonizacijom energetskog sektora ubrza proces dobivanja zelene energije.

 Piše: Hajdar Arifagić

Foto: Edhem Bičakčić - CIGRE

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.