Hercegovačka maslinova ulja u posljednjih nekoliko godina stekla su međunarodno priznanje kao proizvodi vrhunske kvalitete.
Na Svjetskom natjecanju maslinovog ulja 2025. godine svih 11 prijavljenih uzoraka iz Hercegovine osvojilo je medalje šest zlatnih i pet srebrnih čime je potvrđen njihov značajan iskorak na svjetskoj sceni.
„Hercegovačka ulja sada su prepoznata i izvan granica naše zemlje, iako je do nedavno malo tko znao za njih“, kazao je prof. Marko Ivanković, ravnatelj Federalnog agromediteranskog instituta (FAZ) u Mostaru.
Posebno se ističe visoki sadržaj polifenola prirodnih antioksidansa koji prema laboratorijskim analizama u velikom postotku prelaze granicu definiranu europskim standardima, što ta ulja svrstava među nutritivno najkvalitetnija.
Renesansa maslinarstva u Hercegovini započela je prije petnaestak godina, kada se obrađivalo tek 80 hektara, dok danas maslinici zauzimaju više od 660 hektara, s ambicijom da se do 2030. godine površine povećaju na 1000 hektara. Uz osnivanje Hercegovačke udruge uzgajivača i proizvođača maslina (HUUM), uvođenje stroge kontrole kvalitete te zaštitu izvornosti kroz PDO status, regija je dobila i vlastiti brend „Zlatne kapi Hercegovine“.
Ova postignuća rezultat su spoja gotovo idealnih prirodnih uvjeta i predanog rada proizvođača. Iako se Hercegovina nalazi na rubu održive zone uzgoja maslina, specifična klima s vrelim danima i hladnim noćima – potiče nastanak ulja bogatih polifenolima. „Ono što se nekada smatralo nedostatkom, danas se pokazuje kao prednost u doba klimatskih promjena“, naglašava Ivanković.
Uspjesi na međunarodnoj sceni otvorili su vrata i za daljnju promociju. Hercegovački maslinari najavljuju razvoj oleoturizma kroz projekt „Ceste maslinovog ulja Hercegovine“, koji predviđa otvaranje do 12 kušaonica i povezivanje maslinarstva s ostalim lokalnim proizvodima. Dugoročni cilj je uspostaviti Hercegovinu kao prepoznatljivu maslinarsku regiju na razini cijelog istočnog Jadrana, izvještava BHRT.
Nastup na Međunarodnom simpoziju o maslinovim uljima Hrvatske i jadranske obale, koji će se od 16. do 18. rujna održati u Postirama na Braču, za hercegovačke proizvođače predstavlja priliku da to dodatno potvrde. Događaj će okupiti predstavnike Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, uz istraživače i kulinarske stručnjake iz cijelog svijeta.
„Sudjelovanje na ovakvom skupu važno je za razmjenu iskustava i jačanje suradnje među jadranskim zemljama, a planiramo predložiti i zajednički projekt istraživanja terroira istočnog Jadrana“, najavio je Ivanković.
Tijekom tri dana simpozija, uz vođene degustacije, radionice i prezentacije, sudionici će istražiti i bračke maslinike, dom više od milijun stabala, dok će hercegovački proizvođači imati priliku potvrditi status novih, ali sve cjenjenijih aktera na karti svjetskog maslinarstva.
Foto: Pixabay