EKONOMIJA

Hoće li se Republika Srpska ponovo zaduživati vani

Republika Srpska nastavit će pokrivati deficit zaduživanjem, a planira doći do novca na vanjskim tržištima kasnije tokom 2023., navodi S&P

Hoće li se Republika Srpska ponovo zaduživati vani

Pozicija likvidnosti Republike Srpske je slaba i iako je  u junu refinansirala euroobveznice u iznosu od 168 miliona eura te nastavila sa izdanjima domaćih obveznica, planira novo vanjsko zaduženje kasnije ove godine, navela je kreditna agencija S&P Global Ratings u najnovijem izvještaju.

S&P  js potvrdio  'B' dugoročni kreditni rejting izdavatelja Republici Srpskoj B sa stabilnim izgledima.
Stabilni izgledi odražavaju stajalište rejting agencije da će solidan nominalni rast BDP-a tokom 2023.-2025. pomoći Republici Srpskoj da finansira svoj prošireni, ali još uvijek umjereni deficit bez povećanja tereta duga, dok će entitet zadržati dobar pristup finansiranju. Takođe potvrda rejtinga Republike Srpske odražava mišljenje da će njen odnos s drugim konstitutivnim dijelovima u BiH ostati zategnut, ali bez konkretnih akcija ka otcjepljenju u sljedećih nekoliko godina.

- Iako bi apetiti investitora za dugom Republike Srpske ponekad mogli biti pod utjecajem političkih sporova, pretpostavljamo da će Republika Srpska zadržati pristup nizu izvora likvidnosti. Sposobnost izdavanja obveznica na domaćem i međunarodnom tržištu i podizanja zajmova od bilateralnih i multilateralnih institucija ključna je za vladinu strategiju finansiranja, s obzirom na relativno male rezerve novca i velike potrebe za finansiranjem. Značajno slabljenje fiskalne politike, koje se poklopilo s izborima u BiH i Republici Srpskoj krajem 2022., dovest će do povećanog budžetskog deficita na oko 2,5% BDP-a do 2025. Ipak, nominalni rast BDP-a, koji se uglavnom pripisuje višoj inflaciji, pomoći će Vladi da poveća  budžetske prihode i obuzda porezno poduprti dug na umjerenih 120% operativnih prihoda u srednjem roku. Naša procjena tereta duga uključuje nepredviđene obaveze povezane s nekoliko velikih investicijskih projekata ključnih preduzeća u državnom vlasništvu u transportu i električnoj energiji, navodi rejting agencija.

Po mišljenju analitičara S&P-a, pozicija likvidnosti Republike Srpske je slaba i ovisi o njenom pristupu vanjskim i domaćim izvorima finansiranja. Republika Srpska ima relativno niske gotovinske rezerve, znatno ispod 50% godišnjeg servisiranja duga.

- Na temelju dosadašnje evidencije zaduživanja od raznolike grupe investitora, i dalje smatramo da je pristup Republike Srpske vanjskim izvorima likvidnosti zadovoljavajući. Iako je Republika Srpska refinansirala svoje euroobveznice u iznosu od 168 miliona eura u junu 2023. s nekoliko domaćih izdanja obveznica, planira se zadužiti izvana kasnije tokom 2023. Nastavit će pokrivati svoj deficit zaduživanjem od domaćih ili nerezidentnih banaka i multilateralnih kreditnih institucija, navodi  se u izvještaju, te dodaje da Republika Srpska pokriva kratkoročne nedostatke likvidnosti izdavanjem trezorskih zapisa domaćim bankama.

Foto: CBBiH

 

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
5.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.