Procjene su da je u Trebinju i okolini zasađeno oko 10 000 stabala masline, rečeno je na Prvom mediteranskom festivalu maslinarstva „Oleo Trebinje 2025“ u organizaciji Grada Trebinje koji je u četvrtak otvoren u Trebinju.
Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kazao je da će Festival mnogo značiti za razvoj maslinarstva u Hercegovini.
- Manifestacija je okupila najistaknutije stručnjake, proizvođače i ljubitelje maslinovog ulja iz regiona, ali i iz Trebinja, čime se naš grad pozicionira kao novo regionalno središte za diskusiju o ovoj poljoprivrednoj grani, rekao je Ćurić .
Vlado Pijunović, program koordinator za FAO u BiH kaže da će ovaj festival postaviti inicijativu za budućnost maslinarstva u BiH.
„Mi kao svjetska organizacija za hranu, koja podržava rad lokalnih zajednica, na inicijativu Grada Trebinja podržali smo ovaj festival zato što vidimo budućnost u maslinarstvu u cijeloj Hercegovini. Naše je mišljenje da ovakvi festivali treba da postanu tradicionalni, gdje će dati spoj znanja, prakse i vještina i dati temelje za budućnost za razvoj poljoprivrede i maslinarstva u Hercegovini“, istakao je on.
Pijunović napominje da je maslinovo ulje iz Trebinja i okoline odličnog kvaliteta. „Ako uzmemo u obzir trenutne klimatske promjene, a maslina se pokazala kao kultura koja je otporna na klimatske promjene, a treba dodati da je hercegovačko tlo veoma dobro za maslinu, tako da gajenje ove poljoprivredne kulture na ovom području ima budućnost“, rekao je Pijunović.
Predstavnik vinarije "Vukoje" Mladen Fuštar rekao je da posljednjih godina Trebinje ima veliku perspektivu u sadnji maslina, a prošle godine Podrumi "Vukoje" i Podrumi manastira Tvrdoš su i nagrađeni na svjetskom ocjenjivanju u Americi.
- Idealni klimatski uslovi, velike površine neobradivog zemljišta utiču na sadnju. Maslina u prvim godinama nakon sadnje traži intenzivnije zalivanje i obradu zemljišta, a poslije ne toliko - naveo je Fuštar
Ivan Ilić, predsjednik maslinarskog društva „Boka“ ističe da na ovom području u susjednoj Crnoj gori ima oko 100.000 registrovanih stabala masline, ali da ih uskoro očekuje i preciznija registracija.
„Kod nas je dominantna proizvodnja maslinovog ulja i težnja da se proizvede ekstra djevičansko ulje. Tao nam je cilj, kako bi kao regija bili prepoznati po veoma kvalitetnom proizvodu“, kaže on.
Nakon svečanog otvorenja organizovan je prvi panel na kojem se govorilo o stanju, izazovima i prilikama u maslinasrtvu u regionu. Drugi panel je posvećen uzgoju i preradi maslina – put do vrhunskog maslinovog ulja, a treći brendiranju, marketingu i oleo turizmu „Od polja do stola“.
U toku sajma bit će održani paneli, prezentacije, radionice, tematske diskusije i degustacije.
Foto: Grad Trebinje